Narviks kommun tveksamma till handelsplats

Narviks kommun är mindre positiva till en handelsplats vid Riksgränsen. I ett yttrande till Kiruna kommun uttrycker de oro för bland annat trafik och att den norska handeln ska drabbas.

Narviks kommun är oroliga över hur en handelsplats kan påverka handeln i Narvik, tullverksamheten och trafiksituationen.

Narviks kommun är oroliga över hur en handelsplats kan påverka handeln i Narvik, tullverksamheten och trafiksituationen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Riksgränsen2020-09-03 16:30

Vi har tidigare berättat att Industrisamhället Vägrenen AB, dotterbolag till investbolaget Fastator med bland annat Carl Bildt och Björn Rosengren i styrelsen, vill bygga en handelsplats i Riksgränsen.

Planen är att bygga en 38000 kvadratmeter stor byggnad med tillhörande parkering samt eventuellt hotell, personalbostäder och restaurang. Bolaget har sedan tidigare köpt marken och har skickat in en ansökan om ett planbesked till Kiruna kommun. 

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är positiv till satsningen och har sagt till tidningen att han "verkligen hoppas att satsningen blir av". 

Narviks kommun delar inte entusiasmen. I ett yttrande till kommunen pekar de på en möjlig konflikt med tullverksamheten, miljöpåverkan och trafiksituationen. 

– Detta är en väldigt tidig remiss och nu ska vi ta fram alla förutsättningar i planarbetet. Även om Narviks kommun är negativa så kan politikerna ändå ta ett planbesked. Men det kommer även till andra remissinstanser, och länsstyrelsen är tillsynsmyndighet, säger Nina Eliasson, planchef på Kiruna kommun.

Eliasson säger att de frågor Narvik tar upp är vad kommunen normalt studerar i planskedet.

– Synpunkterna var vad jag hade förväntat mig. Exempelvis handel genererar trafik, och riksgränsen är lokaliserad på det sättet att väderskiftningarna vintertid kan leda till att man blir instängd i området eller kolonnkörning. Det blir en utmaning. 

I yttrandet skriver Narviks kommun att området i största möjliga mån ska lokaliseras i närhet till befintlig handel och infrastruktur i området kring Riksgränsen och Katterjåkk för att möta FN:s mål på hållbarhet.  

– Vi gör en översyn av området i ett samarbete med tillväxtavdelningen och aktörer i Riksgränsen om hur man kan utveckla orten. Kommunen äger en del mark men det blir en politisk fråga om i vilket håll det ska utvecklas. 

– All etablering genererar alltid i konsekvenser som exempelvis trafik och boende. Hela kedjan måste vara löst. Det kan behövas en tydligare markdepositionsplan om var man ska bygga personalbostäder eller parkeringar, säger Nina Eliasson.

Narviks kommun uttrycker även oro för att en stor gränshandel ska konkurrera med handeln i Norge. 

– Vi kan inte kan ta ställning till detta i planarbetet utan det är en fråga för politiken, säger Eliasson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!