Norrbottens media har tidigare berättat om hotellprojektet vid lokstallsruinen i Riksgränsen där den gamla ruinen ska byggas ihop med hotellet. Nu har projektet beviljats bygglov och startbesked från kommunen.
– Allt mark- och ledningsarbete, projektering och planeringsarbetet är klart och bara det fysiska arbetet återstår. Vi är på väg att starta byggandet när vädret tillåter, och har tänkt sätta full fart i mitten på juni. Vi planerar slutbesiktning till i februari 2018 och öppning i mars 2018, säger Clas Darvik, delägare i Polarexpressen som står bakom projektet.
Idén till projektet startade en dag med dåligt väder för fem år sedan då Darvik och två andra i sällskap var i Riksgränsen privat och promenerade upp till lokstallsruinen.
– Alla tre har anknytning till fastighets- och byggbranschen och vi tyckte att det såg läckert ut för ett hotell. Det fanns en skylt om att det var fornminnesmärkt och då tänkte vi att chanserna var små till att få tillstånd, men ett år senare efter kontakter med länsstyrelsen fick vi ok. Att fornstatusen tappades 2014 hjälpte till, säger Darvik.
Förutom hotellet som ska heta Niehku, vilket betyder dröm på nordsamiska, ska även en lyxrestaurang, personalbostäder och ett annex byggas. Det sistnämnda ligger däremot något år in i framtiden. Byggtiden beräknad till nio månader och kostnaden till cirka 60 miljoner kronor och byggnadsarean på hotellet är drygt 1 200 kvadratmeter.
– Hotellet är uppdelat i tre byggnader. Huvudbyggnaden har 28 bäddar och 14 rum och personalbyggnad har sovplatser för 25 personer samt ett annex som rymmer tio bäddar. Dessutom kommer det att finnas en restaurang med plats för 40 gäster, säger Darvik.
Konceptet är exklusivitet och boendet ska vara kombinerat med äventyrsaktiviteter säger Darvik.
– Upplevelsen ska stå i fokus. Äventyret är det viktiga och det kommer att vara aktiviteter inte bara mot skidåkning utan även sommar och höst, säger Clas Darvik.
Daniel Rosenfors, vd på Kiruna Lappland, säger att det är fantastiskt för hela området och att den typen av anläggning behövs för att det finns något att erbjuda till de kunder som ställer högst krav.
– Det är väldigt bra gjort av kommunen med hänsyn till de riksintressen som finns i området. Just när det gäller västra fjällen och Riksgränsen handlar det om att få ytterligare mark för året runt verksamhet för att kunna bedriva en verksamhet på ett lönsamt sätt, säger Rosenfors.
LÄS MER: Arbetet med vägen upp till Lokstallarna har påbörjats