Fick stöt på 20.000 volt

En 20-årig man skadades i går i en arbetsplatsolycka vid Riksgränsen.
Mannen fick en stöt på 20.000 volt men lyckades undkomma med lindrigare brännskador.

RIKSGRÄNSEN2006-09-05 06:00
Två män, båda anställda vid Jukkasjärvi sockens belysningsförening, befann sig i går förmiddag i Riksgränsen för att arbeta med optokablar, det vill säga fiberkablar för bredbandsanslutning.
I Riksgränsen, och på flera andra håll i kommunen, gräver man inte ned kablarna utan fäster dem istället parallellt med elledningarna i redan befintliga elstolpar.
Olyckan inträffade när en av männen, en 20-åring, skulle spänna åt en kabel alldeles i anslutning till en högspänningsledning. Av okänd anledning skedde ett överslag och en ljusbåge sände 20.000 volt genom 20-åringens kropp.

Hängde från stolpen
Strömmen var alltså inte avslagen trots att männen genomförde ett arbete alldeles i närheten av de strömfyllda ledningarna. Mannen föll bakåt och blev hängandes ut från elstolpen i sin egen säkerhetslina.
Den elektriker som befann sig på marken larmade SOS som kontaktade Vattenfall som omedelbart slog av strömmen i ledningarna. Därefter kunde 20-åringen sakta firas ned, bland annat tack vare ett lyftblock som han hunnit montera innan olyckan inträffade.
Enligt uppgifter till Kuriren slog ljusbågen mannen i pannan och han fick även brännskador på sin ena lilltå. Han fördes med ambulans till Kiruna sjukhus där han i går kväll vårdades för lindrigare brännskador.
Vattenfall kontrollerade olycksplatsen i går eftermiddag och strömmen kunde så småningom kopplas på igen.

Bredbandsutbyggnad
Anders Persson är VD för Jukkasjärvi sockens belysningsförening och han beklagar det inträffade. Enligt honom arbetade de två männen med slutklämmen på Kiruna kommuns bredbandsutbyggnad. Varför man inte valt att kontakta Vattenfall och be dem stänga av strömmen under arbetets gång, ville Anders Persson inte uttala sig om i går.
- Eftersom jag inte vet exakt vad som hänt vill jag inte kommentera det.
Det återstår nu för polisen att utreda olyckan men även arbetsmiljöverket och elsäkerhetsverket har underrättats om olyckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om