Flyget på Island stoppas

Islands internationella flygplats Keflavik stängde klockan 10.30 svensk tid och isländska myndigheter övervägde även att stänga andra flygplatser, bland annat den i Reykjavik, enligt Reuters.

Reykavik2011-05-22 13:27

-  Det är fortfarande ingen påverkan på svenska flyg, förutom flyg till Reykjavik, säger Susanne Rundström, pressjour på statliga flygplatsbolaget Swedavia.

Hittills är en flygning inställd. Det är ett plan från Iceland air som skulle ha kommit från Reykjavik och landat på Arlanda flygplats klockan 21.20 på söndagen för att sedan gå tillbaka till Reykjavik klockan 22.20.

Rundström säger att Swedavia följer läget mycket noggrant.

Eurocontrol förväntar sig ingen påverkan på flygtrafiken utanför Island på minst 24 timmar och övervakar situationen. Det säger den europeiska flygmyndigheten i ett uttalande enligt Reuters.

Beslutet om stängningen av luftrum baseras på brittiska askspridningsprognoser som görs var sjätte timme.

"Prognosen för de kommande sex timmarna visar att askan kommer att spridas över Island under dagen, vilket kommer att leda till ytterligare stängningar av flygplatser allt eftersom dagen går", meddelar flygfartsmyndigheten Isavia.

Svårt att förutse

-  Varje utbrott kan pågå rätt så länge, eller bli ganska kortvariga - det är väldigt svårt att förutse. Men om det håller sig på den här nivån i flera dagar kan det bli problematiskt om vindarna blåser mot Europa, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet. - Det är egentligen två saker som är viktiga här: den ena är vart vindarna blåser och den andra är om kraften i utbrottet kommer att kvarstå. Utbrott kan ha väldig kraft i början och minska ganska snabbt, i motsats till Eyjafjallajökull som hade väldig kraft ganska länge, fortsätter han.

Nu är det vänta och se som gäller. Det går inte att utifrån området Grimsvötn ligger i eller vulkanens tidigare beteende veta hur länge eller kraftfullt det nuvarande utbrottet ska pågå, säger Bödvarsson.

Enligt Bödvarsson är kraften hittills i Grimsvötn uppvaknande mycket större än Eyjafjallajökulls. Partiklar från Grimsvötn kastades upp till cirka 20 kilometers höjd, vilket nu avtagit något.

Han påpekar att Grimsvötn haft många utbrott, senast 2004, 1998 och 1996. Men ingen av dessa kan mäta sig med det nuvarande.

- Det här är den absolut största av det här fyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!