Reumatikerdag för att öka kunskapen

Lördagen var den Internationella reumatikerdagen. Det uppmärksammades på flera håll i landet, däribland Boden. "Vi behöver öka kunskapen", sa Lennart Walkeby.

Enligt Lennart Walkeby, Bodens reumatikerförening, är internationella reumatikerdagen betydelsefull för att den uppmärksammar reumatism, ger lokalföreningarna chans att träffa massmedia och lockar nya medlemmar.

Enligt Lennart Walkeby, Bodens reumatikerförening, är internationella reumatikerdagen betydelsefull för att den uppmärksammar reumatism, ger lokalföreningarna chans att träffa massmedia och lockar nya medlemmar.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-10-13 12:42

Han är styrelseledamot i den lokala reumatikerföreningen i Boden. 

I samband med Internationella reumatikerdagen den  12 oktober arrangerade reumatikerdistrikt och reumatikerföreningar aktiviteter runtom i Sverige.

I år deltog reumatikerförbundet  i EULAR:s kampanj som handlar om ett tillgängligt arbetsliv. Syftet är att öka kunskapen och förståelsen i samhället för vilket stöd människor med sjukdom i rörelseorganen kan behöva för att kunna delta i arbetslivet.

– Internationella reumatikerdagen firas varje år. Den dagen är helig, sa Lennart Walkeby. Vi firar den främst för att uppmärksamma de reumatiska sjukdomarna. Det är ganska många som inte vet vilka vi är. Så det här är en chans för dem att träffa oss. 

Han berättar att det stannar till någon då och då vid bordet i Enter galleria. 

– Många av dem har nyss debuterat i en sjukdom eller så har de en familjemedlem som är sjuk. De vill veta var de kan vända sig och ha någon att prata med som är i samma situation, säger Lennart Walkeby.

Enligt honom är okunskapen ganska stor bland allmänheten om just reumatiska sjukdomar. 

– Inom den reumatiska familjen är diagnoserna rätt många. Det är dryga miljonen reumatiker i Sverige, men det är inte så många som är organiserade. Ju fler som har kunskap om och pratar om reumatism desto större är chansen är att man kommer reumatismens gåta på spåren. 

Han anser att det behövs mer forskning. 

– Det görs mycket men det skulle kunna göras mer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!