Efter Max-granskningen – slår tillbaka mot kritiken

Efter kritiken öppnar Max upp sina kök för att gäster med egna ögon ska kunna se hur arbetet går till.
De inför även nya rutiner.
– Den bild som har målats upp är inte vad Max är och står för, säger max vd Richard Bergfors.

För att bemöta kritiken och ge en annan bild av Max sedan Aftonbladets granskning tar nu hamburgerkedjan flera steg för att ändra bilden.

För att bemöta kritiken och ge en annan bild av Max sedan Aftonbladets granskning tar nu hamburgerkedjan flera steg för att ändra bilden.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Restaurang2025-02-24 15:58

Under helgen slog Max tillbaka mot kritiken de har fått sedan granskningen som skakat om hamburgerkedjan.

De menar att bilden som målats upp är felaktig och bygger på osanning.

För att trygga gäster bemöter de nu anklagelserna genom att ta fram tre huvudsakliga strategier:

  • Ökad rapportering: Påminnelser om vikten av att rapportera eventuella avvikelser samt uppmaning att vid behov använda Max visselblåsarfunktion för anonyma anmälningar.
  • Transparens:Införande av nya rutiner där varje restaurang sätter upp senaste inspektionsrapporten från Miljö- och hälsa så att medarbetare och gäster tydligt kan ta del av rapporten.
  • Öppna kök: Max öppnar upp sina kök för gäster, som kan anmäla önskat besök på hemsidan för att med egna ögon se hur arbetet med kvalitet, renlighet och matsäkerhet går till. 
undefined
I lördags publicerade Max vd Richard Bergfors flera klipp på Instagram där han förklarade hur uppgifterna i Aftonbladets granskning handlar om "felaktigheter och osanningar".

Max vd Richard Bergfors ger sina tankar.

– Den bild som har målats upp är inte vad Max är och står för. Och den är byggd på felaktigheter, överdrifter och osanningar från hårdvinklade anonyma berättelser från ett fåtal tidigare anställda. Kan det ske avvikelser från våra rutiner? Självklart! Och de följer vi alltid upp och åtgärdar, säger han i ett pressmeddelande.

Slutligen har Max nu anmält Aftonbladet till Medieombudsmannen (MO) då de anser att granskningen byggde på felaktigheter och överdrifter.

Vad är Medieombudsmannen?

1. Att ta emot anmälningar och utreda om enskilda utsatts för en oförsvarlig skada av en publicering.

2. Att ta emot anmälningar och utreda om organisationer eller företag (juridiska personer) kan ha rätt att få en rättelse eller ett genmäle publicerat.

3. Att, genom att branschen själv hanterar bristfälliga publiceringar via MO, förhindra eventuell lagstiftning som skulle begränsa svenska mediers möjligheter att verka fritt.

4. Att verka för att det ska finnas fria, oberoende och ansvarstagande medier som stärker demokratin.

5. Att upplysa och utbilda medier och allmänhet om vikten av god etik inom svensk journalistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!