Replik: Kvinnor för fred

Kvinnor för fred svarar på Gunnar Hökmarks krönika ”Varning för Putins kvinnor” i Kuriren den 15 /5.

25 maj 2017 06:00

I en krönika den 15 maj om den kommande militärövningen Aurora anklagar Gunnar Hökmark bland annat Kvinnor för Fred för att sprida missledande information. Det är inte första gången Hökmark påstår att de som kritiserar Sveriges allt djupare samarbete med Nato för att delta i rysk desinformation.

Hökmark bygger sina uttalanden om Kvinnor för Fred på vad Patrik Oksanen skriver i Hela Hälsingland om en enskild medlems deltagande på Facebook. Det vore hederligare att referera till organisationens deltagande i sociala medier.

Kvinnor för Fred är oroad över den förändrade säkerhetspolitiken, t ex deltagande i fyra stora krigsövningar på svenskt territorium i år, varav Aurora är den största. Informationen har vi hämtat från svenska försvarets hemsida.

Enligt vår uppfattning bidrar de ökade militära aktiviteterna i Östersjöregionen till spänningar mellan Nato och Ryssland och som kan leda till att Sverige dras in i krig.

Vi vill att medborgarna ska informeras om den krigshets som nu pågår. Vi vill verka för en fredspolitik som bygger på en gemensam säkerhetspolitik i motsats till Natos kollektiva säkerhet. Det innebär att Sverige borde istället satsa på konfliktlösning, fredsforskning, utbildning av fredsförhandlare, mellanstatliga förbindelser, handelsutbyte, kulturutbyte o.s.v.

En debatt med saklig information och argument om vår svenska säkerhetspolitik utan svartmålning av fredsrörelsen välkomnar vi verkligen, eftersom den berör hela det svenska folket. En sådan debatt har tyvärr saknats.

Som europaparlamentariker borde Hökmark vara angelägen om yttrandefriheten och inte försöka lägga munkavle på fredsrörelsen genom osakliga påhopp.

Replik

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!