Föräldrarna till klass 3 på Tuolluvaara skola uppger att de inte känner att barnen är trygga i den klassrumsmiljö som är, det är också en orsak till att de väljer att hålla barnen hemma. Upplever du att klassrumssituationen är hållbar och trygg för samtliga elever?
– Det vore fel av mig svara ja, då det blossar upp konflikter mellan elever i klassen och då blir det oroligare som påverkar varje elev, säger Marion Patrón-Jacobsson.
– Vi har jobbat med att lösa de här konflikterna, ibland tar det en hel dag att lösa konflikten. Tyvärr är det så att det påverkar de övriga i klassen.
Situationen i klassen har gått i vågor, berättar rektor Marion Patrón-Jacobsson. En resurs anställdes till klassen under hösten 2017 – resursen arbetade med att ta fram regler och konsekvenser, lära barnen att respektera varandra och om studiero. Ett år senare eskalerade situationen och rektorn tillsammans med personalen tog beslutet att dela klassen i två grupper.
– Denna delning har aldrig tänkt vara permanent utan målet för oss har varit att klassen ska bli en hel homogen grupp igen.
Upplever ni att de här 17 elevernas behov kan tillgodoses idag?
– Nej, inte fullt ut, inte tillfredsställande. Inte så att man kan gå hem varje dag och känna att man mött var och en av de här eleverna. Sedan är frågan hur vi ska göra det. Jag önskar att jag hade ett färdigt svar, men det har jag inte.
Under våren kommer en lärare fån Luossavara skola att undervisa klassen för att tillgodose behoven kring läs- och skrivinlärning. Till hösten är målsättningen att klassen ska ha två lärare.
– Jag har en annons ute nu och hoppas få en mellanstadielärare. Sedan har jag en befintlig lärare på skolan som jag tänkt tillfråga.
Varför har ni inte anställt elevassistenter eller motsvarande resurser?
– Det är viktigt veta hur profilen på en assistent eller resurs ska se ut och sedan hitta rätt person för detta uppdrag. Vi håller på att söka efter en tredje person till klassen. Jag har idag tyvärr ingen tidsplan att ge.
Klassens föräldrar har erbjudits stödsamtal samt ett erbjudande om kommunens stödprogram Tiger (Tidiga insatser ger resultat).
– Elevhälsan har intervjuat alla elever i klassen, de har också berättat för eleverna vad som kommit fram under intervjuerna. Sammanställningen kommer elevhälsan presentera för föräldrar på klassmöte.
Efter det ska elevhälsan fortsätta att erbjuda enskilt stöd för elever och föräldrar med start en eller två veckor efter sportlovet.
Vilka resurser har skolan satt in för att stödja de barn med diagnoser som finns i klassen?
– Jag vill först och främst säga att jag inte får svara på frågor som kan identifiera enskilda elever i klassen. Oavsett om elever har diagnoser eller inte så är det viktigt att ta reda på vilken/vilka resurser som ska sättas in för att stödja elever med olika behov. Det kan vara tekniska resurser, den kan vara att arbeta fram en struktur som är till stöd eller det kan vara personell resurs. Vi har provat med att ha flera personer i klassen, om jag kommer ihåg rätt så tror jag det har varit upp till 4-5 personer samtidigt inne för att stötta elever. Och det har vi sett inte gett bättre resultat.
En förälder har berättat att dennes barn stannade hemma från skolan utan att föräldrarna informerades i tid. Först vid 13.30 kom ett SMS om att barnet hade ”obehörig frånvaro”. Hur kunde detta ske?
– När det gäller just denna händelse du nämner kan jag inte svara utan att först få prata med personal. Gängse rutin är att personal på skolan gå in på morgonen innan skolan startat i Vklass (där föräldrar bl. a anmäler frånvaro). Om eleven inte är frånvaroanmäld och inte dyker upp tar vi kontakt med föräldrar inom 30 minuter för att kolla om elev missat buss eller annat kan ha hänt.
Norrbottens Media har sökt förre ordföranden i Kultur- och utbildningsnämnden Roger Suup (S), som säger att han inte kände till problemen på Tuolluvaara skola. Nuvarande ordförande i KUN, Annica Henelund säger att det inte är en sak för politiken i det här läget.
– Jag känner till att det är en situation, men det är rektor och förvaltningschef som hanterar enskilda elevärenden så som det här. Jag vet att det jobbas med frågan.