Samma tid som den stora flyktingströmmen, hösten 2015, bildades arbetsmarknadsförvaltningen. Flera verksamheter slogs ihop från socialtjänsten och utbildningsförvaltningen och integration kopplades på. I april 2016 tillsattes tidigare personalchefen Thomas Reinholdt som chef. Tre år senare lämnar han sitt uppdrag på arbetsmarknadsförvaltningen.

– Beslutet är mitt. Men vi resonerar ju fram till lösningar. Man kan säga att vi har kommit överens om att gå skilda vägar, säger Mats Berg, kommunchef.

Thomas Reinholdt säger själv att utvecklingen av förvaltningen inte gått så fort framåt som de hade hoppats på.

Artikelbild

| Arkivbild. "Det är inte roligt men nödvändigt att göra", säger kommunchefen Mats Berg om beslutet.

– Utvecklingen har avstannat lite grann än vad vi borde ha åstadkommit. Vi behöver jobba med de som har svårast att få tillgång till arbetsmarknaden och det steget har vi inte riktigt lyckats med ännu. Bland annat kontakten med arbetsgivare, få de att bredda sin rekryteringsfas. Det är svårt och då tror jag att det krävs andra krafter som kommer in.

Har det funnits brister i samarbetet?

– Nej det är snarare att få ihop de här olika verksamheterna än något samarbetsproblem. Du måste jobba för att få ihop de här verksamheterna för att jobba mot samma mål och det tycker väl jag/vi att det har saknats. Det finns mer att hämta i det samarbetet. Och tydligare än så kommer jag inte bli, säger Mats Berg.

Då låter det som att något har brustit i samarbetet?

– Ytterst är det ju ledarskapet som man måste utveckla och det är klart att det i någon mening är en bristzoon.