Det här är nästa del av de komplikationer ombyggnaden av Pontushallen omgärdas av. Bygget stod och stampade medan regnet föll dag efter dag.
Byggföretaget Nåiden kommer att kräva Luleå kommun på ersättning för stillestånd. Kommunen ska som tidigare framgått i sin tur ställa ekonomiska krav på parter som anses ha orsakat förseningen via strul med ritningar.
"Alltid en avvägning"
En del i sammanhanget är alltså regnet.
Luleå kommun upphandlade jobbet och i administrativa föreskrifter till förfrågningsunderlaget talas om skydd. Kommunen skrev inte in något krav på att byggplatsen ska vädertäckas.
- Gör vi det styr vi entreprenören hur man därifrån ska utföra sitt bygge. De är ju bäst på att lägga upp jobbet. Det är alltid en avvägning. Förmodligen kostar det en peng om vi lägger oss i mycket, säger Jesper Klevsjö, kommunens tekniska förvaltning.
En branschperson uppger att väderskydd av en sådan byggnad går på över en miljon kronor.
Om inte kommunen ställer detaljkrav är det enligt Jesper Klevsjö entreprenören som ska vidta åtgärder så att det inte blir skador på huset.
Ser själva
Nåiden, som fick jobbet, valde att inte täcka över byggplatsen.
Per-Ola Patomella, i Nåidens ledning, pekar på svårigheterna eftersom det handlar om rivning av delar av en byggnad medan viss del står kvar.
- Jag tror alla Luleåbor som sett byggnaden inser svårigheterna med det här, säger han.
Torkar
Det bedömdes att taket skulle vara lagt i augusti. Taket låg först fem-sex veckor senare, enligt Per-Ola Patomella. Ännu saknas tak över en gavel. All försening beror på problemen med ritningarna, uppger han.
Efter allt regn torkas Pontushallen. Det kan ta hela november och december, bedömer en branschman. Per-Ola Patomella kommenterar inte detta.
- Det har ju varit en fruktansvärd höst men vi har haft en beredskapsplan och har vidtagit åtgärder vid varje regntillfälle, säger han.
En konsult har anlitats för fuktkontroll.
Vidtagna åtgärder kommer att vara tillräckliga, enligt Jan Boman, projektledare från MAF.
- Vi kommer att komma ned på de fuktkvoter som krävs. Det kommer inte att byggas in någon fukt i byggnaden.
Bytte golv
Under resans gång har de tänkta golven längst ned bytts mot mer fuktavskiljande material.
- Ja, men det är av andra orsaker. Vi ska inte ha några plastmattor i källaren, det finns alltid risk för ångtryck där, säger Jan Boman.
Han hävdar också att nu pågående uttorkning inte försenat bygget ytterligare.