Säljer sallad till Skåne

Salladskål som odlats norr om Polcirkeln för försäljning i Skåne.
Det låter en aning bakvänt, men icke desto mindre sant och får Anders Wuotila, odlare i Rantajärvi bestämma, blir det fler transporter som går ?fel? väg.

RANTAJÄRVI2005-09-08 06:30
I 20 års tid har familjen Wuotila i Rantajärvi, fem mil norr om Övertorneå, odlat grönsaker och rotsaker. I dag är det sonen Anders som har ansvaret för verksamheten. Man producerar årligen 160 ton sallads- och rotsaksgrödor och företaget omsätter drygt en miljon kronor och har två anställda. I fjol investerade man i en ny våtkylanläggning som öppnar en rad nya möjligheter. Ändå är det få som känner till verksamheten överhuvudtaget<BR> ? Det beror på att vi säljer till stora kunder och inte annonserar om våra produkter på konsumentmarknaden, säger Anders Wuotila, som gärna såg att, även om han säljer till grossist, det i butiken skulle framgå vem som odlat.<BR> ? Det kanske skulle få fler att intressera sig för grönsaksodling här uppe, säger han.<BR><BR><STRONG>De enda i Norrbotten</STRONG><BR>Han har sin huvudsakliga sysselsättning på SSAB i Luleå, men brinner för odlandet, av flera skäl.<BR> ? Det är roligt. Vi är de enda i Norrbotten som odlar salladskål på det här viset med våtkylsförvaring och försäljning året runt. Genom odling hålls landskapet öppet och så ger det mig variation i tillvaron, säger han.<BR>Salladskålen odlar han i Lampisenpää någon kilometer norr om Polcirkeln.<BR> ? Markerna i Tornedalen passar utmärkt för grönsaksodling. Här vid älven drar översvämningen i älven varje år med sig matjord över odlingsområdet, vilket ger fina jordar, säger han.<BR>Att så få håller på med grönsaksodling på kommersiell basis, tror han beror på att det inte finns någon tradition på det området.<BR> ? Staten har missat att utbilda och uppmuntra ungdomar här att hålla på med odling. Det skulle ge många arbetstillfällen. Genom rätt kunskap och teknikutnyttjande odlar vi billigare än vad de gör i Skåne och grönsakerna betalar sig upp till fem gånger mer än potatisodling, så det är synd att inte fler håller på, säger Anders Wuotila.<BR><BR><STRONG>Fick äntligen chansen</STRONG><BR>Han har inte heller utbildat sig, utan lärt sig genom att testa sig fram och under åren som gått har han närt en dröm.<BR> ? Ja, att en dag få sälja grödor söderut. Och i år, då det varit en otroligt gynnsam sommar fick jag chansen. Vi fyllde vår leveranskvot för Norrbotten och får över salladskål. I stället för att sälja med lägre pris här, skickar vi sju ton till Helsingborg, säger han med ett brett leende.<BR>Han tror också att det blir fler sändningar söderut i framtiden. Enligt honom gör klimatet, de ljusa nätterna och de bördiga jordarna, att grödorna smakar extra gott. Utvecklingen går mot att vidareförädla allt mer och så planerar han också att exportera till norra Finland.<BR> ? Vi säljer redan till finska fjällen, men det finns mer att göra på den marknaden. Finländarna är mer inne på det här med grönt. Fast jag tror att det kommer mer och mer även här med de unga som äter mer grönt, säger Anders Wuotila, medan han ser till att de sju tonen sallads-kål kommer upp på lastbilen och ut på sin väg genom Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!