Höstsolen slösar med strålarna och i hagarna går några hästar och betar. Det är här i Gammelgården som Kalix ryttarförening har sitt stall och den här dagen finns en ovanligare aktivitet på schemat.
– Vi har anlitat Emma (Johansson) som håller en yogaklass som riktar sig till oss som rider, förklarar Anna Blombäck som är aktiv i föreningen.
Emma Johansson från Jämtön utanför Råneå började med yoga för några år sedan och tyckte att det gav henne så mycket att hon utbildade sig till yogalärare.
Hon har ridit i nästan hela sitt liv och ett tag efter att hon börjat med yoga upptäckte hon också fördelar som hon kunde ta med sig upp i hästsadeln.
– Jag upplevde bland annat att kommunikationen med min häst blev bättre. Jag fick mer kvalitativ ridning, säger hon.
I och med att hon upplevde så positiva effekter själv känner hon nu att hon gärna vill att andra ska kunna få uppleva samma sak. I dag är hon utbildad yogalärare och har bland annat klasser som riktar sig till just ryttare och hästfolk.
– När jag själv upplevde fördelarna med yoga och ridning så började jag leta bland böcker och läsa på mer om det här. Bara för att stämma av. Det handlar om ren nyfikenhet. I yoga arbetar man mycket med höft och bäcken och jag började tänka hur det kunde relateras till ridningen, säger hon.
Inne i det lilla men till synes så välskötta ridhuset ligger några yogamattar utlagda på golvet.
Det doftar gott av häst och klassen är på väg att starta:
– Eftersom jag rider konstant och känner en stor nyfikenhet runt det här drog jag i våras ihop ett gäng ryttare från olika delar av Sverige. Sedan har jag fått prova mitt eget yogaupplägg mot den gruppen, berättar Emma Johansson.
Stämningen är uppsluppen inne i ridhuset samtidigt som ett skönt lugn ligger i luften.
– Det känns spännande att få prova på det här, säger Anna Blombäck.
Hon är inte bara ryttare utan hon är också den i Kalix ryttarförening som håller i projektet Framåt marsch där Kalix kommun har anslagit pengar. Det är ett nystartat projekt som riktar sig till ungdomar i åldrarna tolv till tjugo år.
– Målet är att engagera ungdomar och att också ska kunna få prova på olika delar inom ridsporten, berättar Blombäck.
Tanken är också att ridhuset ska bli en plats där man får nya vänner och skapar nya kontakter.
– Även om du aldrig har varit i stallet ska du kunna komma hit och delta. Man behöver inte vara medlem hos oss för att haka på, fortsätter hon.
Den här lördagen finns också några äldre ryttare med eftersom nyfikenheten att testa ryttaryoga är stor.
Emma Johansson instruerade under en dryg timme. När det var dags att rulla ihop yogamattorna lämnade man ridhuset med leenden på läpparna.
– Alla vi som var med är jättenöjda. Det känns verkligen skoj. Jag har tidigare gått i yoga regelbundet. Det var väldigt roligt att testa på ryttaryoga. Man får andra perspektiv. Det var jättehärligt, säger Anna Blombäck.
Yoga och ridning verkar vara en bra kombination?
– Lugnet man får av yogan när man sedan jobbar med hästarna är guld värt. Sedan har jag personligen fått jättefin hjälp av yogan eftersom jag har haft problem med mina höfter, säger Anna Blombäck.
– Det känns fint att kunna få dela med sig av det här till andra ryttare. Det här är ju något som har gett mig själv mycket annars skulle jag inte laborerar med det här i dag, säger Emma Johansson.
Yogaläraren som hjälper ryttare att hitta rätt
Emma Johansson från Jämtön började med yoga och insåg hon att hon också hade glädje av det när hon red. Nu ger hon yogaklasser som anpassats för ridsporten.
Emma Johansson yogaklass i Kalix ryttarförenings ridhus i Gammelgården blev uppskattad.
Foto: Joakim Nordlund
Yoga ger en allsidig träning som en ryttare behöver. Det handlar bland annat om liksidighet, styrka, rörlighet, balans, koordination och inre lugn.
Emma Johansson är utbildad inom veria yoga. Det är en dynamisk yogaform. Hon kombinerar den med en meditativ och lugnare yoga
"Är man ryttare är man jätteduktig på att ta hand om sin häst men glömmer ofta sig själv. Hälften av ryttarskapet handlar ju också att ta hand om sin egen hälsa. Är jag styv och stel blir hästen också stel och spänd".