Under 2018 har antalet asylsökande minskat kraftigt jämfört med de senaste åren därför minskar också Migrationsverkets behov av boendeplatser. På Norrbottenskusten har det slagit hårt i kommunerna där myndigheten haft mycket lägenheter. De har avvecklat helt i Haparanda och Överkalix men i bland annat Kalix, Piteå, Boden och Luleå har de fortfarande kvar platser.
– När vi säger upp tittar vi vad som finns för möjligheter för att en familj ska få flytta inom samma ort. Finns det inte lediga lägenheter som passar måste vi titta i ett större perspektiv i vår egen enhet, säger Jakob Lindvall, enhetschef för mottagningsenheten i Boden.
I månadsskiftet augusti-september började Migrationsverket säga upp lägenhetskontrakten med Lulebo. Från att ha haft cirka 160 platser i Råneå, som motsvarar ett 40-tal lägenheter, går de ner till 90 boendeplatser. De kommer ha kvar lägenheter men inte hos Lulebo.
– Å andra sidan behöver Migrationsverket minska platser och kommunen behöver lägenheter.
Men det är också en praktisk lösning att bara ha en hyresvärd kvar, enligt Lindvall.
– Det blir mer effektivt med våra boenden samlade på ett och samma ställe gällande exempelvis besök, felanmälningar och besiktningar. Det är också ett ansvar vi har, att hushålla med statens resurser.
Familjen Namla/Barisinka som bott i Råneå i nästan tio år måste flytta till myndighetens boenden i Boden i stället, eftersom de inte har råd att betala hyra för ett eget boende i Råneå.
– Vi kan inte ta hänsyn till allas önskemål och nu i Råneå har vi sagt upp alla kommunala lägenheter. Man hamnar ju inte i en annan del av Sverige, säger Lindvall.
Ska de behöva pendla mellan Boden och Råneå?– Om man ser till övriga delar av landet är det inte ovanligt att pendla till ett arbete. Många pendlar också mellan Råneå och Sunderbyn, Boden och Råneå utan problem..