Vändningen: Majoriteten vill rädda badhuset i Råneå

Majoritetsgruppen vill rädda Råneå badhus – och satsa pengar på att försöka åtgärda legionellaproblemet. "Vi behöver ha en säkrad simundervisning", säger Evelina Rydeker (MP).

Det var legionellabakterier som ledde till att Råneå badhus stängde i början av året.

Det var legionellabakterier som ledde till att Råneå badhus stängde i början av året.

Foto: Alice Sangwill

Råneå2023-03-02 12:13

Det var under torsdagsmorgonen som kultur- och fritidsförvaltningen kom med sitt förslag gällande framtiden för Råneå badhus som drabbats av bakterien legionella. De föreslog att kommunfullmäktige skulle ta beslut som innebar att badhuset slår igen sina portar – och att man i stället skulle utöka kostnaderna för simundervisning.

Men så ser det inte ut att bli.

Majoritetsgruppen – det vill säga Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiets kultur- och fritidsnämndsgrupp – har kommit fram med ett helt annat förslag.

De vill inte att badhuset ska stänga sina portar, utan att stadsbyggnadsförvaltningen ska åtgärda legionellan.

– Vi som är politiker har makten att komma med egna förslag till beslut, förklarar Evelina Rydeker (MP), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Förslaget kommer inte att skickas till fullmäktige, utan det är upp till oss att besluta om vi ska fortsätta hyra badhuset.

Varför vill ni fortsätta hyra badhuset?

– Det är för att säkra simundervisningen. Vi har just nu Pontusbadet och Gammelstad badhus igång – och två badhus är för få. Vi behöver ha en säkrad simundervisning.

Har pågående namninsamlingar spelat in i förslaget?

– Ja och nej. Jag har varit och lyssnat på Råneåborna på ett områdesgruppmöte och jag har även pratat med rektor och idrottslärare på Råneåskolan. Det är självklart viktigt att ta del av deras tanke och oro i beslut, men det som har varit avgörande i stort har varit att barn ska ha rätt till simundervisning.

undefined
Evelina Rydeker säger att politikerna har makten att komma med egna förslag. Så har även gjorts, och det öppnar för en vändning i historien om Råneå badhus.

Bedömningen är att det kommer bli en dyr historia, mellan 750 000 och en miljon kronor, att sätta in nya åtgärder för att få bort bakterien. Detta i en byggnad som bedömts vara tekniskt slut redan 2016.

– Det är stora pengar, men simundervisningen är grundläggande. Det behöver vi gå in med. Går det att åtgärda för 750 000 kronor till en miljon ska vi satsa de pengarna.

I förslaget framgår det även att om något ytterligare av vikt behöver åtgärdas i badhuset eller att det visar sig att legionellan ej går att åtgärda ska fortsatt hyra av Råneå badhus beslutas i kommunfullmäktige.

– Vi förstår också att det inte går att sätta in mer pengar. En miljon är väldigt mycket pengar och det är vi beredda att satsa på, men det kommer inte att bli ytterligare satsningar på badhuset som är av vikt.

Förslaget ska upp på kultur-och fritidsnämndens arbetsutskott den 8 mars – men det slutgiltiga beslutet tas den 22 mars.

– Varför vi tar beslutet nu är för att vi inte vill vänta till kommunfullmäktige – utan att det här ska åtgärdas så snart som möjligt, Evelina Rydeker.

Legionella

Legionella är en svår lunginflammation och smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten. Bakterierna förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Legionella smittar inte mellan människor.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!