Under det gångna året har flera olika arrangemang hållits i parken i centrala Råneå. Årligen arrangeras här en tre dagar lång marknad den tredje helgen i juni. I augusti skrev Norrbottens Media också om arrangemanget Föreningsdagen där över 20 olika klubbar och organisationer hade montrar för att visa fram sin verksamhet.
Den här gröna oasen mitt i centrala Råneå saknar dock namn. Nu har Luleå kommun ställt frågan till medborgarna i samhället som har ombetts att komma med förslag på namn.
– Det ska ges namn och adressuppgifter just för att blåljuspersonal ska veta vart de ska. Det är så det här har startat, säger Birgitta Johansson-Norberg som har valts till kontaktperson.
Hon konstaterar nu att cirka 20 förslag har kommit in på Facebooksidan Aktuell i Råneå med omnejd.
– Vi vill gärna att det ska vara ett namn som säger något om platsen. Gärna med historisk anknytning, säger hon.
Namnförslag som kommit in är Rävagårdsparken, Tingshusparken, Raanparken, Stationsparken, Marknadsparken, Centralhägnan, Gästisparken, Råneåparken, Medborgarparken, Moosbergsparken, Björkparken, Torgparken, Tankarnas oas eller Tankeplatsen. Bara för att nämna några.
Kent Höglund har i mer än tio års tid varit engagerad i föreningen Raan.nu som arbetar med att forska kring bygdens historia. Han lade förslaget Raanparken och han berättar varför:
- Raan är det gamla namnet för Råneå och uttrycket ”Ve kå:ma fra Raan å djä:ra hori ve vi:li” är ett gammalt talesätt som har använts med glimten i ögat och som fortfarande lever kvar som en kul grej. Raan är ju också bondska och mitt namnförslag är också ett sätt att visa på att vi här är stolta över vårt kulturarv, säger Kent Höglund.
Sedan tillägger han:
– Ett namn får enligt min mening inte bli alltför långt. Det ska säga något om platsen och det ska också ligga rätt i munnen.
Den som vill komma med fler förslag är välkommen. Men det är snabba ryck nu. Torsdag morgon kommer Birgitta Johansson-Norberg att sammanställa och skicka in de förslag som har kommit.
– I min sammanställning kommer jag också att ge en liten historisk förklaring kring de olika namnförslagen. Sedan skickar jag in allt till namnkommittén. Utifrån det får de i kommunen och på Stadsbyggnadskontoret se vad de finner är lämpligt, säger hon.