Tusentals passerar men många har stannat

- Plötsligt befann sig 100 flyktingar här och vi började jobba för att få dem att känna sig välkomna, på den vägen är det, säger Birgitta Johansson Norberg, Råneå.

IDEELLA KRAFTER. Bakom Råneås erkända modell för integration står hårt arbete och engagemang från ortsborna.  Både Per-Ola Larsson och Birgitta Johansson Norberg har  bidragit till framgångarna.

IDEELLA KRAFTER. Bakom Råneås erkända modell för integration står hårt arbete och engagemang från ortsborna. Både Per-Ola Larsson och Birgitta Johansson Norberg har bidragit till framgångarna.

Foto: Linda Wikström

Råneå2012-11-29 06:00

Hon är en av de drivande krafterna bakom Råneåbornas lyckade integrationsarbete som fått stor uppmärksamhet i hela Sverige. Hon förklarar hur Råneåbornas arbete med flyktingmottagande startade för tolv år sedan.

- År 2000, då våra första flyktingar kom, de flesta från Balkan, hade vi ingen erfarenhet av flyktingar. Men en sak visste vi, att vi brydde oss, säger hon.

Skratt och tårar
Och på den vägen är det. Råneå har utökats med 100 personer från 23 olika länder fram tills i dag. De nya Råneåborna är klara med sina asylprocesser och har stannat kvar.

Men de kan komma att följas av många fler eftersom Råneå ständigt hyser 170 personer som söker asyl i Sverige. När någon flyttar eller flyttas någonstans så fylls platserna upp direkt. Tusentals flyktingar har passerat Råneå genom åren.

Glädjande möten
- Det har berikat oss. Under de här åren som gått har många människor passerat. Många glädjande möten men också många svåra avsked efter utvisningsbeslut, säger Birgitta Johansson Norberg.

Hon tror att ortens storlek har haft stor betydelse för framgången. Alla råneåbor kanske inte känner varandra på djupet men de känner till varandra, i alla fall till utseendet.

-  När någon av de asylsökande har frågor och jag inte kan svara på dem så kan jag ju kolla upp om det är någon annan som vet. Ofta finns det någon som ställer upp. Och med samlad kraft kan man komma långt, säger Birgitta Johansson Norberg.

Viktigt att berätta
En av dem som sitter på kunskaper på specifika områden är Per-Ola Larsson, som sedan starten engagerat sig i, och hjälpt, många asylsökanden med juridiska och administrativa frågor.

-  Det har kunnat handla om överklaganden eller förtydliganden. Att ifrågasätta beslut som känns orimliga, säger han.

Han har upptäckt att ett av de vanligare hindren för asyl är att alla asylsökanden inte berättar allt från början.

Svårt få asyl
-  Man har sina erfarenheter ofta från länder där polisen och myndigheter inte går att lita på. Kommer hit till Sverige och ett migrationssystem där besluten tas på de uppgifter som uppgivits. Om man inte berättat allt från första början så har man mindre chanser att få framgång i prövningarna av fallet, säger Per-Ola Larsson.

-  Det är mycket hårdare att få asyl i dag. Oavsett asylskäl så måste man berätta allt för att få stanna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om