Ture har ett eget sockerdricksträd

Tänk hur det skulle vara att bara kunna gå ut i trädgården och haka av en flaska från ett sockerdricksträd. Lite av det stuket kan man få uppleva hos Ture Svalenström i Råneå.

VÅRSKÅL. Ett uppfriskande sätt att fira våren är välan att skåla i den renaste björksav. Drycken är som ett gott vatten, lätt söt och med mineralton.

VÅRSKÅL. Ett uppfriskande sätt att fira våren är välan att skåla i den renaste björksav. Drycken är som ett gott vatten, lätt söt och med mineralton.

Foto: Petra Isaksson

Råneå2012-05-05 06:00

I flera år har denne 83-årige herre glatt både frun Sally, sina ungar, grannar och inte minst Råneås hemtjänsttjejer med en säregen syssla.

Han tappar nämligen björksav från de stora björkarna nära huset där han bor.

- Det är en väldigt uppfriskande dryck och det sägs att björksaven innehåller nyttiga mineraler och sedan är det ju en väldigt ren dryck som filtrerats genom hela trädet, säger Ture.

Söt dryck
Hur det kom sig att han började tappa björkar på sav vet han inte riktigt.

- Men det är ju något människor har gjort långt tillbaka i tiden, säger Ture som tycker att det är lite trivsamt att hålla på med sitt Pippi Långstrump-pyssel. Den sagofiguren hade ju ett sockerdricksträd om ni minns, Ture Svalenström är inte sämre han. Och bra ränta har det blivit på tappandet genom åren.

- Ett år minns jag att vi fick 25 flaskor minst berättar Sally som gärna förtär den lätt söta och klara drycken, både att dricka solitärt som den är eller att ha den till middagsmaten.

Många är de som paret glatt att få smaka och titta på hur det går till att tappa denna vårdryck som faktiskt industrin gör mousserande vin av - champagnetyp.

Borrar i trädet
- Jag borrar in i trädet cirka fem centimeter och sätter en bit plaströr, sådant där elrör, och så hänger jag på en vanlig saftflaska som det får rinna sav i. När det är som bäst tillrinning fyller man en flaska på ett par timmar, berättar Ture som i vår just startat med verksamheten. Men det var inte givet att han skulle orka, säger hustrun Sally.

Kommer med tomflaskor
- Det är nog mycket hemtjänstens flickor som gjort att han börjat, säger makan Sally och Ture verifierar att "joo hade inte de tjejerna legat på så kanske det inte blivit något".

- De kommer med tomflaskor till mig och får björksav med sig säger Ture som tycker att det är kul med intresset för hans björkpyssel.

Flaskor hänger i träden
- Det är många som undrar vad jag håller på med, berättar Ture om sin vårsyssla. Kanske ser det inte riktigt vettigt ut att hänga flaskor i träden. Han vet i alla fall ingen annan i byn som har denna hobby.

- Runt två veckor kan man tappa saven, sedan när löven börjar slå ut så blir vätskan grumlig och då går den inte att dricka längre, säger Ture och korkar upp en flaska som stått och blivit kall och god i kylen. Det smakar som vanligt vatten men med en svag sötma och mineralitet i eftersmaken.

- Det lär vara hälsosamt, säger Ture och ute vid sina sockerdricksträd där han hängt upp vårens första flaskor, kan han konstatera att en flaska är redo att skördas med den ädla drycken.

Söta droppar att fira vårens ankomst med.

Björksav är den sav som utvinns ur björkträd. Savtappning är en gammal svensk tradition som har kommit till stor användning under 1700- och 1800-hundratalet. Även i Finland och de östeuropeiska länderna förekommer savtappning för olika ändamål, förekommer troligen i många fler länder där björken är vanlig. Björksaven var för ett viktigt vitamintillskott på vårvintern, även boskapen har fått björksav att dricka. Tappning av björksav ingår inte i allemansrätten, tappning av sav förr i tiden var kvinnors och barns arbete.

Björksaven innehåller främst kalium, kalcium, och magnesium, samt att sockerarten i saven är mest fruktos och glukos, totalt 2-3 procent sockerarter. Äppelsyra är den viktigaste syran i björksav varifrån den får sin syrliga smak. Björksaven är drickbar som den är men kan förädlas till björkdricka, eller så kan man bereda saven till alkoholhaltiga drycker. På senare år har man börjat tillverka mousserande vin. Det går även att göra björksirap på liknande sätt som lönnsirap tillverkas. Sedan 2006 tillverkas det i Jämtland ett björksavsvin.

 Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om