Solen gasar mot Rånekölens topp som har börjat smälta en aning. Sportlovet är här och troligen är dessa dagar de sista skiddagarna för i vinter innan anläggningen stänger för denna säsong.
– Eftersom vårsolen brukar lysa över toppen brukar vår säsong inte bli alltför lång. I bästa fall brukar vi kunna hålla öppet tio–tolv veckor under vintern, säger Oskar Hederyd, 45, som kan se tillbaka på ett gäng succéfyllda veckor.
I början av januari öppnade backen för allmänheten och efter det har anläggningen fått bekänna färg. Rekordmånga utförsåkare har besökt den lilla backen utanför Råneå.
– Det har varit ett otroligt tryck i vinter.
De två senaste åren har anläggningen sålt ungefär 700 liftkort totalt per säsong. I år passerades den siffran redan efter tre helger – trots att Friluftsfrämjandet "chockhöjde" liftkortspriset från 40 till 50 kronor inför säsongen 2020/2021.
– Vi har flera helger med fler än 300 betalande gäster.
Friluftsfrämjandets ordförande har en teori kring varför han tror att Rånekölen har varit så populärt denna vinter.
– Garanterat en effekt av att folk vill göra grejer ute. I dessa tider, med pandemi och allt, är folk aktivitetstörstiga – uteliv är hett, säger Hederyd.
– Sedan har det geografiska upptagningsområdet varit större. Det har kommit folk hit från exempelvis Sörbyarna, Hällbacken, Sunderbyn och Kalix. Det man får höra är att många tycker att det är en mysig atmosfär med bra värdskap. Det är roligt.
Sedan har driften fungerat bra denna vinter. Utöver en skakig inledningshelg med liftstrul har Rånekölen kunnat hålla öppet på fredagskvällarna och dagtid under lördagar och söndagar.
I korta drag är det sju familjer som hjälps åt att sköta driften av Råneåkölen. Varje familj har, tillsammans med vänner, tagit hand minst var sin helg i vinter.
– Många har gjort ett stort jobb här genom åren, säger Hederyd som har varit engagerad i skidbacken i drygt 15 års tid.
Rent ekonomiskt har Rånekölen inte en jättestor kassa sedan tidigare. Men man har en buffert för att klara oförutsedda utgifter.
Anläggningen drivs ideellt och utöver det har man ett driftbidrag från Luleå kommun på drygt 50 000 kronor per säsong.
Kommunen ser även till att backen blir pistad varje fredag i samband med att längdskidspåret i Råneå blir preparerat.
– Det är vi tacksamma för. Samtidigt är det billigt för kommunen, säger Oskar Hederyd som berättar att man för diskussioner med kultur- och fritidsförvaltningen om ett ordentligare samarbete än man har i detta nu.
– Rånekölen är verkligen en angelägenhet för hela Luleå. Exempelvis kanske vi kan får hjälp med ved – just nu snurrar vi det rent lokalekonomiskt.
Oskar Hederyd berättar att Rånekölen aldrig hade kunnat hålla öppet på vintrarna utan alla ideella krafter och hjälpsamma människor i närområdet.
– Det vill jag verkligen lyfta. Det finns fler än de i styrelsen som bidrar. Genom åren har många satsat både tid och pengar för att hålla igång "Kölen".
Under sina år på Rånekölen har Friluftsfrämjandet försökt bygga ett "lag" med många olika kompetenser. Bland de engagerade finns exempelvis maskinkunniga, elektriker, ekonomer och en liftexpert.
– Jag som ordförande är väldigt glad över det. Sedan är det aldrig något problem i Råneåområdet om man säger att det är något som behöver ordnas eller åtgärdas på Råneåkölen – då ställer folk upp.