Småbåtshamnen i Kängsön utanför Råneå växer

Småbåtshamnen i Kängsön växer och blir finare. Sex stycken sjöbodar är färdiga och fler kommer att byggas.

Det återstår fortfarande en del arbete innan den stålförstärkta norra piren är färdig.

Det återstår fortfarande en del arbete innan den stålförstärkta norra piren är färdig.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2020-10-11 09:53

I Kängsöns småbåtshamn finns sedan tidigare ett tiotal vackra sjöbodar. Nu växer hamnområdet ytterligare. I sommar har sex nya sjöbodar satts upp. Hans Karlsson är ordförande i Råneå båtklubb och han är en av de sex som har byggt nytt vid bryggorna i hamnen. 
– Det här är verkligen en fin hamn som nu blir ännu finare, säger han. 
De faluröda byggnaderna bildar nu en inramning av själva området. Planen är att bygga ytterligare tio sjöbodar nästa sommar. 
– Vi har faktiskt haft kö på att få bygga. Just för närvarande har vi nog kunnat ge plats till alla som vill men det kommer ju fler som är intresserade eftersom och det är glädjande, säger han. 
De håller också på att ställa i ordning uppställningsplatser för att skapa en bättre ordning. 
Han berättar att han har mött många som är positiva till byggandet. 
– De säger att det ger framtidstro när det byggs i Råneå. Och det är kul när det vi gör här nere också får den effekten, säger han. 
I dag finns verksamhet med försäljning och kajakuthyrning i Kängsön där hamnen är utgångsplats. Hans Karlsson skulle vilja se fler entreprenörer som startar upp verksamhet i hamnområdet. 
– Kanske någon som fixar med båtar och båtmotorer. Och annat liknande som förknippas med livet i skärgården, säger han. 
Just nu pågår också en ombyggnad av den norra piren. Det möjliggör utökning med fem längdsliggande gästplatser.  
För att öka besöksfrekvensen i området vill Råneå båtklubb skapa möjlighet till turbåtstrafik och angöring med charterbåtar. 
– Vi har tagit kontakt med Laponia som är intresserad av evenemang som utgår från Kängsön om det finns en angöringsplats som de kan använda, berättar Hans Karlsson. 
Det som behövs är en angöringsplats som klarar kravet att stöta emot kajkanten då större båtar inte vill lägga till mot brygga eller gå in i mindre hamnar på grund av att olika vindförhållanden kan ställa till problem.
– Planerade åtgärder för norra piren kommer att uppfylla kraven för att ”stöta emot” då den förstärks med spontad stålbalk samt fylls med sten, fortsätter han vidare. 
Det finns ett stort intresse för Råneå älvdal som besöksmål för upplevelser.
– Vi har ju till exempel Malmens väg där Kängsön kan fungera som startpunkt. Ökat antal besökande skapar förutsättningar för att olika verksamheter kan etablera sig i området, säger han.  

De faluröda byggnaderna bildar nu en inramning av själva området. Och byggandet har bara börjat. Planen är att bygga ytterligare tio sjöbodar nästa sommar.
De faluröda byggnaderna bildar nu en inramning av själva området. Och byggandet har bara börjat. Planen är att bygga ytterligare tio sjöbodar nästa sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!