Det drar en kall vind över backkrönet i centrala Råneå när David Näslund visar platsen för dådet. Exakt här förändras livet för ett stort antal personer en Kristi himmelfärds dag för många år sedan.
Den 91-årige Råneåbon minns händelserna som i går, trots att det är 57 år sedan.
– Jag ser bilden framför mig, där Märta sitter och har hans huvud i sitt knä, säger han med tårar i ögonen samtidigt som han tittar ner på platsen där livet för den 41-årige polismannen Carl Jonsson släktes.
Upprinnelsen till polismordet är ett inbrott i David Näslunds rörelse, Näslunds cykel och motor.
Det är ringklockan som väcker honom och hustrun i lägenheten på våningen ovanför affären.
– Vi vaknade på natten av att klockan ringde och tittade ut genom fönstret. Då ser jag en karl som springer bort över. Jag sa åt min hustru Karin att "vad konstigt, han ringer på dörren och sedan springer han", berättar David Näslund som normalt via en strömbrytare bröt strömmen till ringklockan när han inte var i tjänst.
– Det kan jag inte fatta i dag, varför jag hade på ringledningen.
En av många tillfälligheter som i förlängningen får så katastrofala följder, konstaterar den förre cykelhandlaren.
Ringledningen var ett måste i verksamheten.
– Jag måste ju få mig lite kaffe ibland och då var det bra med den där klockan.
När David Näslund inser att det kan handla om en objudna gäster rusar han ner för trapporna till affären.
– Jag insåg helt plötsligt att jag hade hört en dörr slå igen där nere. När jag sprang in i affären och såg att kassaapparaten förstod jag vad som hade hänt.
Att en flicka på telegrafstationen kopplar David Näslund till Carl Jonssons hemtelefon när han larmar och inte till den andra polismannen i samhället, Bertil Näsholm, som har jouren denna natt, är en annan av dem.
Butiksdörren är också en obehaglig slump. Enligt polisens utredare så handlar det om en tiondels millimeter att den aldrig hade gått att få upp.
– Och det hade kunnat vara jag. Den här Gröndahl trodde att det var jag. Han sa efteråt att han aldrig hade skjutit om han visste att det var en polis, säger han.
Mordet, som chockade befolkningen i Råneå, har han burit med sig under alla dessa år.
– Det är kämpigt, man drömmer om det. Och samtidigt känner jag ett visst ansvar. Men livet måste gå vidare, säger David Näslund vars ögon tåras ännu en gång samtidigt som han får svårt att berätta.
Den finländske gärningsmannen Lauri Emil Gröndahl, 42, flyr från platsen men grips efter några dagar i Svartbäcken utanför Boden efter en massiv insats av polis och militär. Han döms senare till rättspsykiatrisk vård.
Carl Jonsson efterlämnar hustrun Märta och två pojkar, 9 och 11 år gamla.