Efter larmet: Så vände Råneåskolan trenden

Under vårterminen 2019 larmades det om dåliga elevresultat vid Råneskolan. Men lite mer än ett år senare har trenden nu vänt. "Vi har jobbat hårt. Alla har ställt upp och vi har förändrat en hel del", säger rektorn Gunilla Moberg.

"Vi har alla jobbat hårt. Alla har ställt upp och vi har förändrat en hel del", säger rektorn Gunilla Moberg.

"Vi har alla jobbat hårt. Alla har ställt upp och vi har förändrat en hel del", säger rektorn Gunilla Moberg.

Foto: Henny Bucht

Råneå2021-01-10 11:00

Var fjärde niondeklassare, 24,1 procent, vid Råneåskolan saknade gymnasiebehörighet under våren 2019. Sett till hela Sverige var det då i genomsnitt 84,3 procent av alla niondeklassare som hade behörighet till ett nationellt program. 42 av 57 elever hade vid den tiden behörighet vid Råneåskolan, vilket är 75 procent. Men trenden har vänt och 85 procent, 39 av 42 elever, vid Råneåskolan hade gymnasiebehörighet under höstterminen 2020.

– Vi har alla jobbat hårt. Alla har ställt upp och vi har förändrat en hel del, säger rektorn för årskurs 7-9, Gunilla Moberg som tillträdde på skolan år 2019, samma år som det larmades om de dåliga betygen.

Enligt henne är det flera bitar som förändrats sedan 2019 och trenden ser ut att fortsätta gå uppåt. Som det ser ut i nuläget kommer skolan att ha nästan 90 procent gymnasiebehörighet bland niondeklassare till vårterminen 2021.

– Vi har gjort många olika saker. Bland annat har vi försökt ta bort håltimmar och har infört studios där eleverna kan få jobba med de ämnen som de har svårt med. Vi har också anställt en specialpedagog, en socialpedagog samt en utvecklare inom svenska som andra språk. Så nu har vi ett elevhälsoteam som är komplett, säger hon.

På grund av att skolan fick extra pengar i form av stadsbidrag hade de möjlighet att anställa mer personal. Extrapersonalen utgörs främst av en specialpedagog som håller i studios för elever som behöver stöd i vissa ämnen. Men även utvecklare inom svenska som andra språk.

– Alla professioner finns på skolan nu och vi alla hjälps åt och jobbar för att eleverna ska må bra och nå målen. Organisationen har blivit bra och vi har duktiga lärare som är behöriga, säger Moberg.

Mentorerna på skolan har också börjat med att göra handlingsplaner för elever som risker att få underkänt. Skolan följer även upp hur det går för eleverna med vårdnadshavare och elever regelbundet.

– Vi har pedagogiska planeringar tillsammans med eleverna då vi vill att det ska vara tydligt för eleverna hur vi jobbar och vad som förväntas av dem, säger hon.

Rektorn Gunilla Moberg belyser också vikten av att ha en kontinuitet på skolan i form av att personalen stannar kvar. I nuläget har de enligt henne ett bra arbetslag och hög behörighet. Vilket hon tror att de kommer ha fortsättningsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!