Allt började när lantbrukaren Benny Bergqvist från Böle åkte in till Råneå för att äta på den lokala krogen. Han började då att prata med ägaren Mehmet Türkoglu för att höra var han handlade sitt kött. Merparten visade sig vara importerat och Bergqvist som själv föder upp köttdjur på gården kom då med förslaget att ta in lokalproducerat kött från länet och ge gästerna den valmöjligheten.
– Jag var väl lite tveksam till en början men jag lyssnade på Benny och valde att prova, säger Mehmet Türkoglu.
Benny Bergqvist berättar att han har kommit med förslaget till de som tidigare drev verksamheten men att ingen riktigt vågade ta steget från importerat kött till inhemskt.
Till att börja med tog Türkoglu hundra kronor extra för varje kötträtt för den som ville ha gårdskött från Norrbotten. Sedan minskades det så att man betalade femtio kronor i tillägg. Då upptäckte han att i stort sett alla gäster valde det lokala köttet vilket har lett till att han nu har upphört att köpa in brasiliansk oxfilé och ryggbiff.
– Jag har ökat min försäljning avsevärt. Och det är en stor skillnad i kvalitet. För mig som kock är det också mycket lättare att göra köttet precis så som kunden vill ha det. Det här lokalproducerade gårdsköttet behåller saften på ett helt annat sätt än det importerade och blir därför också mer smakrikt, säger han.
Köttkonsumtionen totalt sett har gått ner i Sverige. Däremot ökar inhemsk köttproduktion för fjärde året i rad.
– Det handlar bland annat om en ökad medvetenhet hos kunderna, säger Isabel Moretti som är vd för branschorganisationen Svenskt kött.
Hon blir också glad när hon får höra om Mehmet Türkoglus satsning.
– Vi upplever att allt fler känner ett förtroende för svensk köttproduktion framför utländsk, säger hon.
Bosse Eriksson bor i Råneå och han brukar besöka samhällets lokala krog. Hemmavid äter han mest viltkött eftersom han är jägare. När han tittade i menyn och såg att det gick att välja gårdskött från länet valde han att prova.
– Det var en ruskig skillnad jämfört med det kött som jag hade ätit där innan. Det var både smakrikare och mörare. Det var definitivt värt de där extra kronorna som det kostade extra då. Jag trodde inte det men det var en jäkla skillnad. Helt outstanding, säger Eriksson.
– Jag går ju själv hit och äter. Och i dag måste man nästan alltid ringa och boka bord, säger Benny Bergqvist.
Satsningen på lokalt producerat kött blev en succé
Krögaren Mehmet Türkoglu i Råneå fick förslaget att servera mer närproducerat kött. Den lokala satsningen har fallit väl ut.
Benny Bergqvist driver familjens lantbruk i byn Böle utanför Råneå.
Foto: Joakim Nordlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!