Byarna vid Råneälven har länge kämpat för att få fiber. Som en följd av kampen är ett nytt samarbete på väg att ta form. Tanken med projektet är bland annat att göra den här delen av älvdalen mer attraktiv för nya besökare.
Marianne Holmfrid bor i Prästholm och hon finns med i den samverkansgrupp som nu arbetar för att det här planerna ska bli verklighet.
– Det handlar om att göra de små pärlorna och guldkornen som finns i varje by mer tillgängliga. Så att nya besökare hittar hit.
Böle, Melderstein, Orrbyn, Prästholm och Niemiholm har gett samarbetsnamnet Fembyarna. Det är cirka 600 personer som bor i det här området. Under hösten har det arbetats i studiecirkelform som bland annat har resulterat i en ekonomisk förening.
– Sedan nyår har jag suttit och arbetat med en EU-ansökan. Det har också varit en del arbete för att få till stadgar för den här föreningen, säger hon.
En tanke är att det ska skapas så kallade QR-koder som gör att man via sin smartphone enkelt kan få upp information om de olika platserna. I dag har Meldersteins herrgård många besökare och en tanke med projektet är att skapa bättre förutsättningar för bland andra Katarina Thingvall som driver den anläggningen.
– Det här är ju ett jättefint initiativ som jag stödjer fullt ut. QR-koder och kartor är bra men det behövs ju också bland annat skyltning för att människor ska hitta fram, säger hon.
Melderstein bruk har en lång och mycket intressant historia. Det byggdes på 1740-talet under en tid när det norrbottniska järnbruket började att växa. Enligt Katarina Thingvall anser både SSAB och LKAB att deras historia i mångt och mycket började med bruksverksamheten i Melderstein.
– Det finns också många som har en anknytning hit. Vi räknar med att 20 000 norrbottningar härstammar från Melderstein på något vis. Det är också många ungdomar och andra fast boende här som inte känner till historien, säger Marianne Holmfrid.
Redan nu finns, enligt henne, väldigt många som väntar på att bli medlemmar i den nystartade ekonomiska föreningen.
– Intresset för det här är stort. Vi ska vända oss till privatpersoner, föreningar och företag. Syftet är att få igång bygden. Vi kan inte förlita oss på kommunen, säger hon.