Så här svarade Vägverket

Kristian Engström kör mjölkbilen efter den nyrenoverade sträckan mellan södra Orrbyn och södra Niemisel.
Enda problemet med den vägsatsningen är att vägen i dag är så smal att det är näst intill omöjligt att mötas.
- Det är bara halvgjort. Dessutom är det vi som får betala om en lastbil välter, säger han.

RÅNEÅ2006-11-18 06:00
Gropiga vägar är vardag för den norrbottniske bilisten. När det till sist blir tal om renovering så gläds säkert alla som berörs.
Så var det också för mjölkbonden Lars Andersson i Orrbyn. Han har en av sina gårdar längs den cirka tio kilometer långa sträckningen mellan södra Orrbyn och södra Niemisel.
- Jag förstår ingenting. De har släntat vägen och lagt på ett bärlag men det är ju så smalt att det i princip är omöjligt att mötas och det kan ju ändå inte vara meningen, säger han och fortsätter:

Inga varningar
- Det finns inget som varnar en förare att det inte går att mötas. Det kan heller inte vara lätt att ploga vägen eftersom det knappt finns en enda stickbuske.
Kristian Engström är chaufför åt Polcirkelns åkeri och han hämtar mjölk hos Lars Andersson en gång varannan dag. Hans bil tar 25 kubikmeter mjölk i tanken och han bävar varje gång han ska åka till södra Orrbyn.
- På vissa delar kan det gå att mötas men på många platser är det omöjligt. Man får hoppas att man inte möter en buss eller något annat stort fordon, säger Engström.
Ska man hålla av vid ett möte är risken stor att vägrenen inte håller för ett tungt fordon. Följden blir att däcken skär ned och att det sedan blir en dikeskörning med allt vad det innebär.
Nu måste han ändå chansa och köra för mjölktanken måste tömmas och de 110 kor som Lars Andersson har klarar sig inte utan att bli mjölkade.
- Jag har klarat mig från att köra i diket men skulle det ske så får det ju stora ekonomiska konsekvenser. Det har hänt oss en gång tidigare och då fick vi köra med en reservbil men den är så liten att den fick rulla nästan dygnet runt för att klara samma jobb, säger han.
Jan Nordqvist är driftledare vid Vägverket Region Norr. Han är den som ger uppdraget till olika entreprenörer som i sin tur får sköta underhåll och renoveringar.
Han vill inte ge svar muntligt utan väljer att svara skriftligt på de frågor som Norrbottens-Kuriren vill ställa. Därmed uteblir naturliga följdfrågor som "varför lämnar man en väg som är så smal att det inte går att mötas på den?". Någon klarhet i vem som betalar eventuella skador vid en dikeskörning levereras inte heller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om