I höstas började lärarna vid Råneåskolan, som är en så kallad F-9-skola, en hbt-utbildning i RFSL:s regi. En utbildning som bland annat handlar om normer och värderingar som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner. Initiativet kom från lärarna själva.
– Förutom att det ingår i vårt allmänna uppdrag, så känner vi att det här är någonting viktigt som vi måste jobba med varenda dag. Det handlar om likvärdighet och att alla ska känna sig delaktiga, säger Máriel Palo, en av lärarna vid skolan.
I utbildningen ingår både praktiska och teoretiska övningar.
– Många övningar där man fått genomskåda sin normbild och sina förutfattade meningar. För oss som lärare handlar det om vår roll som lärare och att vi ska bli bättre på att bemöta våra elever. För vi vet inte alltid vilka alla i klassrummet är och om de passar in i normbilden vi har, fortsätter Máriel Palo.
Den 15 juni är det examen för lärarna och då blir de landets första hbt-certifierade skola. Fler skolor i landet står dock på tur, bland annat Poröskolan.
Eleverna vid skolan har inte gått utbildningen, men de känner sig ändå delaktiga i processen.
– Men vi jobbar alltid för elevernas trivsel på skolan. Vi vill ha en miljö där alla ska känna sig trygga och hemma, säger My Rörling, som går i sjuan och till hösten blir ny ordförande i elevrådet.
Elevrådet har också beslutat att alla könsskyltar på toaletterna på ska tas bort och att det inte ska finnas några speciella dam- eller herrtoaletter på skolan.
– De ska också bli ett omklädningsrum för de som inte känner sig bekväma med ett visst kön, berättar My Rörling.