Forskarföreningen Raan.nu som formellt bildades i fjol har blivit en succé.
- Det kommer in mer material än vi hinner med att behandla säger gruppen bakom initiativet.
Det hela startade när initiativtagaren, byns brevbärare, Kent Höglund skulle gå i pension för drygt två år sedan.
- Vad skulle man nu ägna sig åt i livet, tänkte jag. Skriva en bok om Råneås historia, berättar Kent, var en föresats.
Tiomannagrupp
Men tanken omformades och ledde till att han i stället raggade samman en tiomannagrupp med dedikerade personer.
- Vi startade utan att veta vad vi skulle göra av det material vi samlade in, bilder, intervjuer med gamla Råneåbor. Och hur skulle man begränsa det hela var frågan, berättar Höglund som är föreningens ordförande samt medlemmarna Leif Larsson, även vice ordförande i Hembygdsföreningen, samt Raan.nu:s IT-sakkunnige, egne företagaren inom IT-området Lars Sjöberg.
Det var vid ett möte i byns områdesgrupp där kommunens samtliga förvaltningar finns representerade, som Raan.nu fick klart för sig vart krutet skulle läggas i insamlandet av byns historia.
- Vi förstod att det är ju nuet vi ska dokumentera, 1900-talet och framåt, för tänk så mycket som hänt under denna period, radio, tv, telefon. Dagens barn bara gapar när man berättar att vi i min generation inte hade tv, säger Leif Larsson belysande.
Ett visst historiskt dokumenterande fanns förstås i byn som grundades formellt år 1654 men nämndes första gången redan 1339. Råneå har också förflutet som egen kommun.
- Dokumenterandet som skett har varit ur ett kyrkligt perspektiv. Vi vill spegla människors arbete, deras vardag, hur den såg ut, säger gruppmedlemmarna.
Tankar kunskap
Man spaltade upp ramområden, fiske, sjöfart, industri, kommers med mera. Hela 25 ansvarsområden finns det i dag. Man bjuder in och tankar personer på kunskap och viktig information.
Gamle bilskolläraren Stig Sjöberg, tillika son till bygdens fotograf en gång i tiden Hildur Norberg, och Lars Sjöberg, Stigs son, kom till ett möte och bägge visade sig ha mycket värdefullt att komma med i föreningen.
Lars blev den som öppnade materialet mot omvärlden via en hemsida som han bjuder föreningen på med en massa finesser som han har tillgång till via sitt företag.
- Ja och vi har också haft god användning av dagens teknik som Google maps kartstystem som gör att vi kan lista ut var miljöer på gamla kort fanns, säger Lars. Tekniken har också kommit byns nya boende, flyktingarna, till del på ett härligt sätt.
- På ett möte i Man till Man-projektet visade jag hemsidan med projektor och i dag kan man välja språk så vi valde arabiska. Och det var väldigt roligt att se hur förvånade och intresserade dessa personer plötsligt blev när de fick informationen på sitt eget språk, berättar Lars entusiastiskt.
Stort intresse
Raan.nu besöks varje vecka av i dagsläget 600 personer och trafiken ökar. Snart är man beredda ta nästa steg i sidans utveckling.
- Ja, film och ljud och vi har redan tillgång till den tekniken. Nu funderar vi bara på formatet, alltså hur vi ska presentera det, säger Lars och hans föreningsvänner som lägger ned all den lediga tid de kan och orkar.
- Det är ett stort intresse både i byn och utanför, många som inte bor här längre går in på hemsidan och i dagsläget har vi 120 medlemmar som för en liten slant får tillgång till sökbarhet på hela hemsidan. Det kommenteras frekvent och identifieras, säger de tre mycket nöjda.
Och längre fram ska det nog bli en bok också, men se det är en annan historia.