Råneåborna rasar: "Nu nedmonteras kollektivtrafiken"

På biblioteket i Råneå sitter de tre kvinnorna böjda över en av länstrafikens tidtabeller. "11.50, 15.30, 17.30 och 18.00 försvinner. 11.50 var en bra buss för oss som jobbar här om man har möten i stan som man ska vara med på efter lunch", säger Lena Krååk.

Lena Krååk och Ulrika Ek menar att de indragna busslinjerna kommer att få konsekvenser för Råneåborna.

Lena Krååk och Ulrika Ek menar att de indragna busslinjerna kommer att få konsekvenser för Råneåborna.

Foto: Linus Nilsson

Råneå2022-12-04 06:00

För hennes del blir det bra mycket svårare att ta sig hem från jobbet än tidigare, när busstidtabellen förändras den 11 december.

Lena Krååk menar att hon inte kan vara den enda som pendlar från Luleå till Råneå för att jobba. 

– Vi har socialförvaltningens verksamheter, som till exempel hemtjänsten och äldreboendena, där många som jobbar inte självklart har körkort och tillgång till bil. Det kommer att bli svårt på sikt att försörja den här typen av verksamhet med personal från bara Råneå, säger hon. 

En annan av kvinnorna som hon delar bord med är Ulrika Ek. Hon jobbar själv som lärare på skolan i Råneå men har en dotter som går på gymnasiet i Luleå och som pendlar dagligen. 

– Vi får ständigt ha en bakjour för vi vet inte om man tar sig hem. Vi får rycka in och köra eller ringa runt för att dottern ska ta sig hem från stan trots att man är på jobbet, säger hon. 

Ulrika Eks bakjour har uppstått i samband med att Länstrafiken under det senaste året haft stora problem med dåliga bussar och brist på chaufförer, något som ställt in avgångar eller skapat förseningar. 

– Det finns en risk, nu när Länstrafiken inte klarar trafiken, att förändringen blir bestående på grund av att folk inte kan lita på att bussen kommer och därför väljer bort att åka, säger hon.  

Den tredje kvinnan är pensionären Gunnevi Olaisson. 

– För mig som inte har något körkort så är jag beroende av bussen för att kunna ta mig till Luleå. 

En av sakerna som hon kommer att sakna är att ta med sina barnbarn och shoppa, eftersom att det inte går några bussar på förmiddagen på helgerna. 

– Tidigare har det även gått att ta del av kulturaktiviteter och ta bussen hem, men det går inte nu eftersom att sista bussen går fem i åtta, säger Gunnevi Olaisson.

Enligt Anders Öberg (S), ordförande för regionala kollektivtrafiknämnden (RKM), har beslutet gällande de förändrade bussförbindelserna fattats 2018. Ett beslut som dragit ut på tiden och först nu verkställs.

– Beslutet kom i ljuset av att den tidigare majoriteten, Sjukvårdsparitet och Moderaterna, ville spara på kollektivtrafiken och inte ha dubbeltrafik på vissa sträckor, säger han. 

När Anders Öberg hör Råneåbornas farhågor om att de trasiga bussarna och de minskade turerna ska komma att bli dödsstöten för busstrafiken till och från byn, så håller inte det blivande regionrådet med. 

– Det är snarare tvärtom, Region Norrbotten har som mål att öka andelen som väljer kollektivtrafik och ett sådant beslut skulle verka i motsatt riktning, säger han.

I beslutet från 2018 var bland annat tanken att regionen skulle spara sex miljoner kronor genom att dra in busstiderna. Pengar som har gått till att driva den nya tåglinjen mellan Haparanda och Luleå. 

– Länstrafiken kommer att lägga fram ett förslag på nästa sammanträde, under nästa vecka där vi kommer att be om mer stöd från ägaren (regionen, reds. anm.) för att upprätthålla delar av trafiken, säger Anders Öberg. 

Han kan däremot inte gå in på hur stor summa som man kommer att be om specifikt för återinförandet av busstrafiken i Råneå, och om det i slutändan kommer att bli fler linjer än de sex linjerna som finns på vardagen och de två som ska gå under helgerna. 

– Det är för tidigt att säga ännu innan förhandlingarna har ägt rum, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!