För tredje året i rad tillhandahåller Marianne Johansson Holmfrid odlingsmöjligheter på sin två hektar stora mark i Södra Prästholm. Projektet vill bland annat främja självförsörjningen i Norrbotten och är ett samarbete mellan föreningen Fem byarna och Luleå kommun.
– Det ligger helt rätt i tiden om man tänker på krishantering. Vi har få odlare i älvdalen och vi har så dålig självhushållning, säger Marianne Johansson Holmfrid om vikten av projektet.
Evelina Hultgren Woronin är en av dem som är tillbaka för att odla på marken för andra året i rad.
– Jag tycker jättemycket om att odla och har det har jag gjort i många år. Förra året tänkte jag att jag skulle vilja testa att göra det storskaligt för att se hur svårt det är och hur mycket tid det tar.
Och tid tar det, hon beräknar att hon i snitt arbetar med odlingarna två till tre timmar varje dag. Men hårt arbete lönar sig, förra årets skörd gav mångdubbelt tillbaka.
– Jag satte 20 kilo potatis och fick 120 kilo, det var mycket och skörda och mycket att förvara, säger hon och skrattar.
I år planerar hon att sätta potatis och kålplantor, men också så gul- och rödbeta. Markens placering precis intill älven och pysslandet med odlingen är "otroligt rofyllt", berättar Evelina Hultgren Woronin.
– Det ger ro i själen, det är jätteskönt att vara här och greja. Dels ligger det fint, men det är också skönt att det inte går att stressa på det, det blir vad det blir. Sen upplever jag att det är väldigt tillfredsställande att äta det man har odlat, att man har slitit lite grann för det man stoppar i sig.
Att kunna äta och tillaga det som hon själv har odlat, är en av hennes starkaste drivkrafter i projektet.
– Det är klart att den högsta drömmen är att vara självförsörjande i den mån det går. Jag har höns hemma, jag har haft bin och jag odlar en del i en mindre skala hemma. Det är en försmak av ett sånt liv jag egentligen skulle vilja ha.
Har du något tips för den som funderar på att börja odla?
– Hitta någon form av intresse och när man har hittat det intresset så gör det ganska storskaligt på en gång. Det är roligare att få en stor skörd och det är lättare att lyckas när man odlar på en stor yta, säger hon och lägger till:
– Och det är lätt att stoppa ner saker som sen kommer upp, det krävs inte jättemycket förkunskap.