2011 installerades de första solcellerna på badet. I år har kommunen effektiviserat anläggningen ytterligare och tysk solcellsteknik gör att temperaturen i vattentankarna kan vara lägre än vad andra solceller behöver för att omvandla energi.
– Den nya inkopplingen gör att vi får en mycket högre andel värme till tappvatten och poolen. Nu kommer vi även att kunna försörja byggnaden med värme under sju månader i stället för tre, säger Torbjörn Körlof, energisamordnare vid Luleå kommun.
Ombyggnationen av solcellerna förväntas betala av sig inom sex till sju år och enligt Luleå kommun ska man nu kunna använda dubbelt så mycket solenergi än vad den tidigare panelen gjort.
– Anläggningen har tidigare stått för tolv procent av energiförbrukningen. Men med den här tekniken har vi fördubblat det så nu står den för 25 procent och det tycker jag är helt fantastiskt, säger Lenita Ericson, ordförande i tekniska nämnden.
Råneåpoolen är öppen för allmänheten och det var en hel del badgäster som på onsdagen besökte badet. Två av dem var stamgästerna Vera Larsson Forssell och storasyster Hilda Larsson Forssell som gjorde sommarens premiärdopp och som kommer att dra nytta av uppvärmningen. För dem är poolen en av sommarens höjdpunkter.
– Det är kul att bada här för man får simma och åka rutschkana, säger Hilda Larsson Forssell.
De försöker besöka badet så ofta som vädret tillåter under sommaren.
– Jag tycker att rutschkanan är kul och sen är det roligt att ha picknick här också, säger Vera Larsson Forssell.