Lax räknas och också sikbestånd men laken har kommit med lite på marginalen berättar fiskeribiologen på Länsstyrelsen i Luleå Stefan Stridsman,länsstyrelsens fiskeutredningsgrupp, som i slutet av januari placerat en räkningsutrustning för just lake i älven vid E 4-bron.
– Räkningen av sik och lake är en del i vårt projekt om Sura sulfidjordar och hur de påverkar. Vi har räknat förekomsten av sik i Rosån och Alterälven, berättar Stridsman. Råneälven ligger inte i någon sulfidjordsmiljö men kommer med i projektet som en referens.
Stefan berättar att torskfisken lake är en art som minskat i hela landet och nu är rödlistad med beteckningen nära hotad. Hur läget ser ut i Råneå älv är okänt:
– Vi har ingen historik över hur det sett ut, men vi ska träffa byamännen och prata om detta nu i mars, de är intresserade, säger han.
Att räkna lakens uppvandring till lekplatserna och tillbakagång mot älvmynningen och havet kommer i år att ge en bild av hur man ska utföra räkningen kommande år.
– Vi vet ju inte vart laken leker heller, om det är högre upp i älven eller närmare mynningen, det kommer vi att få reda på. Hittills har vi sett fyra lakar.
Räkningsutrustningen som är enkel men effektiv ,består av en kamera med ekolod som ligger en bit från bottnen i älven. Utrustningen skickar ut signaler runtomkring. När en fisk passerar studsar signalen tillbaka och registreras på en dator som en bild. En gång i veckan tankar Stefan Stridsman ned datafilerna som sen bearbetas och bedöms.
– Räkningen av lake kan ju ge oss en bra bild för hur man ska förvalta älvens bestånd framöver, säger Stefan Stridsman.