Matlagning och samtal män emellan

Det är full aktivitet i det lilla köket. Det är måndag kväll och männen har precis satt igång med att laga kvällens meny.
- Vi träffas och hjälper dem som är nya i landet. Så gör vi mat tillsammans också, förklarar Ibrahim Sinin.

AFGHANSK MAT. Det är ett nytt gäng varje vecka som står för maten. Den här måndagen är det Ali Hassani, Farzad Parvin, Qulam Faruq Sid och Sadeq Husseini som har ansvaret.

AFGHANSK MAT. Det är ett nytt gäng varje vecka som står för maten. Den här måndagen är det Ali Hassani, Farzad Parvin, Qulam Faruq Sid och Sadeq Husseini som har ansvaret.

Foto: Linda Wikström

Råneå2011-04-29 06:00

Ett 30-tal män i varierande åldrar och nationaliteter har samlats i lokalen i Råneå för att laga mat och umgås.

Precis som de har gjort varje måndag det senaste halvåret.

- Jag tycker det är viktigt att de får chansen att lära sig hur det fungerar här. Men det är också viktigt att vi lär oss och att de lär varandra om deras egna kulturer. Då är maten något som förenar, menar volontären Kenneth Norberg som jobbar i projektet.

Olika mat varje gång
I köket står fem män i förkläde och rullar köttfärsröra och hackar grönsaker. I kväll är det är afghanernas tur att välja maträtt och på menyn står shami kebab med pommes frites och sallad.

- Det blir olika mat varje gång. Ibland afrikanskt, arabiskt, persiskt, rysk eller svensk, säger Ibrahim Sinin.

Vid ett av borden har Thord Strand och Amir Mohammed slagit sig ner för att prata och vänta på maten.

- Vi är väldigt privilegierade när vi får prova på så många olika rätter, säger Thord Strand och skrattar.

Han är en av fem volontärer som arbetar i projektet som kyrkan var med och startade i oktober förra året. Han ser det som en viktig uppgift att hjälpa invandrarna in i samhället. Förhoppningen är att projektet kan leva vidare längre än ett år som är planerat.

- Kanske fler kommuner i landet kan ta efter det här sättet att ta hand om invandrarna, säger Amir Mohammed.

Nytt tema för varje träff
Under halvåret som projektet pågått har det växt och blivit något mer än bara måndagsträffarna.

Förra lördagen fick Amir Mohammed och de andra prova att köra skoter för första gången. Den gången fick också familjerna vara med och ett hundratal personer dök upp till skotersafarin.

- Vi har ett tema kring varje träff, så den här måndagen har vi skotertema. Ofta brukar vi bjuda in olika personer för att tala. En gång var polismannen Bo Strömbäck här för att informera om lagar och regler. En annan som vi bjudit in berättade om sin resa till Palestina. Ibland tittar vi på olika filmer och diskuterar efteråt, berättar Thord Strand.

En väg in i samhället
Projektet Man och man emellan är kyrkoherde Helen Lundbergs idé från början. Det hela finansieras med bidrag från Luleå stift.

- De svenska männen ska hjälpa de asylsökande att finna sin roll i samhället. Jag har sett att kvinnorna ofta har det lättare att komma in i samhället och ibland kan det skapa oro i familjerna. Projektet skapades för att motverka splittringar i familjerna. Det ökar respekten och minskar risken för våld mot kvinnorna, menar hon.

Precis som Thord Strand och de andra i projektet hoppas Helen Lundberg på en fortsättning för projektet.

- Målet är att alla ska må bra och att de olika invandrargrupperna ska kunna träffas utan problem, säger Helen Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om