Kyrklig frid blir hemfrid

I juli 1915 tog EFS missionsförening i Rånbyn sitt nya bönehus Fridhem i besittning. Nu 93 år senare har den vackra kyrkolokalen genomgått en förvandling från att vara en guds boning. Frid ska råda i fortsättningen också men nu blir huset hem för fyra familjer. En enda jättelik kyrksal med 6,5 meters takhöjd och stora kyrkfönster har konverterats till fyra sobra treor i två plan med smarta lösningar.

SOVRUMSFÖNSTER. Från sovrummet på övre plan har man utsikt ut genom ytterfasadens pampiga kyrkofönster.

SOVRUMSFÖNSTER. Från sovrummet på övre plan har man utsikt ut genom ytterfasadens pampiga kyrkofönster.

Foto: Ida Axelsson

RÅNEÅ2008-06-25 06:00
- Det här är ett jättetrevligt projekt och roligt att det är något vi får göra i Råneå, berättar en av de två ägarna till byggfirman som äger byggprojektet, Anders Öqvist i Lindströms Golv& Bygg. Företaget köpte det gamla bönehuset, som ligger inne i själva Råneå by, i fjol av EFS Missionsförening för 450.000 kronor. Ett köp i konkurrens med flera andra spekulanter som fått upp ögonen för den vackra kyrkobyggnadens potential som lämpligt för hyresbostäder, något det är ont om i Råneå. - Det var ett naturligt köp, säger Anders Öqvist som haft ögonen på den fina byggnaden som ett önskeobjekt och även ur synvinkeln att huset nu blev ett i raden av fastigheter som byggföretaget förvärvat och byggt om till lägenheter efter samma gata. Anrika Hanssons café, Öhvalls klädaffär. Men Fridhem är speciellt. - Det låter kanske tokigt men nu längtar jag till det blir höst och vinter och jag äntligen får se hur huset kommer att te sig då det lyser i alla fönster. Hittills har det ju varit mörkt där mest, säger Anders Öqvist förväntansfullt.Inte så svårt
För lekmannen kan man nog tänka sig att det skulle vara ett knivigt projekt att rita om en stor kyrksal till boende.- Nä men, det var inga problem, förklarar Anders som med en snabb blick hade klart för sig hur det hela skulle se ut. Han ritade och konsulterade sen sin snickare Robert Söderberg som gav klartecken till ideerna. Och från december har ett litet nätt gäng tagit sig an förvandlingen som, när slutnotan föreligger, kommer att ha kostat över tre miljoner. - Tanken har hela tiden varit att behålla husets utseende exteriört, förklarar han och vecklar försiktigt upp en riktig raritet i sammanhanget, en sirligt vacker orginalritning över Fridhem-huset daterat 1915 hos en arkitektfirma i Malmberget. - Det är ett väldigt vackert hus, säger Anders Öqvist som inte är helt oinvigd när det gäller att göra om gamla kyrkobyggnader, man har även köpt och renoverat gamla väckelsebyggnaden Betel som ligger ett stenkast från Fridhem.Byggnaden avkodad
Vid en speciell ceremoni i juni i fjol sommar avkodades kyrkan sin sakrala funktion och blev ett vanligt byggprojekt. Så vanligt det då är när man har ett kors på taket ...- Det där blev ett diskussionsämne i byn, om korset på taket, huruvida det skulle sitta kvar eller inte. Jag tog då kontakt med kyrkoherden Helen Lundberg och hon kollade upp saken. Och så fick vi beskedet att det är helt okej att korset finns kvar. Och det är bra för det hade blivit konstiga proportioner på huset om vi hade fått ta ned det, säger Anders Öqvist.Inga konstiga men desto roligare proportioner har man dock i lägenheternas sovrum på det övre planet i huset. Det är svårt att beskriva men sovrummet är som en nedsänkt låda mot bottenplanet. Och fönstrena på "sovrumslådan" vetter mot fasadfönstren och får del av dagsljuset på så vis. Det måste ses, bättre kan det inte förklaras! Höjden golv-tak i lägenheterna som till ytan är 75 kvadrat är generös och luftig, 2,75 meter mot standard 2,50.- Det är ett fint gäng som byggt, säger Anders Öqvist och nämner sina anställda Robert Söderberg, Oscar Karlsson, Olov Bergman, Ulf Andersson och Jesper Westling. Det är viktigt att ha bra folk med sig, förklarar han.I dagsläget håller slutfinishen av huset på att göras. Den första familjen har flyttat in. De sista flyttar in vid augustis intåg. Fasaden på huset blir trofast mot hur det har sett ut förr då det var en väckelsebyggnad, den blir fortsatt vitgrå. Och de många Råneåbor, såväl gamla som medelålders, som har minnen förknippade med huset, de kommer att fortsätta att känna igen sig vad gäller fasaden, men invändigt råder nya tider.
Råneå evangeliska lutherska missionsförening bildades 1885. I denna första förening fanns präster med i styrelsen, men vid 1940-talets slut var det slut med det. Det hade vuxit fram en spänning mellan prästerskapet och EFS-folket som kulminerade 1954. Då började EFS Råneå som första förening i Norrbotten att anordna egna nattvardsgångar, allt enligt noteringar ur skriften Rånebygden. Nybyggnadsåret för bönehuset var 1915 i EFS Missionsförening i Rånbyn tillhörande samfundet EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen. Att bönhuset fick namnet Fridhem berodde på att tomten där huset uppfördes hade detta namn. Bönhuset Fridhem blev då det fullständiga namnet på byggnaden. Lördagen den 10 juli 1915 invigdes bönelokalen. De sista gudstjänsten ägde rum den 10 juni i fjol 2007 med predikan av Magnus Lind från Luleå. Församlingen hade då tio medlemmar varav fem aktiva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om