Inga spår av kräftpest i Råneälven

Natten mot tisdagen genomfördes det traditionella provfisket av kräftor i Råneå. "Jag hittade inga spår av kräftpest", säger Lars Lindström, ordförande i Råneå samfällighetsförening.

Här kommer goda nyheter inför kräftpremiären. Det har inte hittats några spår av den fruktade kräftpesten i Norrbotten.

Här kommer goda nyheter inför kräftpremiären. Det har inte hittats några spår av den fruktade kräftpesten i Norrbotten.

Foto: Lars-Göran Norlin

Råneå2022-08-09 11:06

I dag, onsdag, startar försäljningen av fiskekort på sex platser längs Råneälven. Precis som tidigare år säljs de flesta fiskekorten i Råneå, där 300 fiskekort uppges vara till salu.

Intresset inför årets kräftpremiär rapporteras vara stort. Råneås byåldermannen Lars Lindström placerade ut fyra burar under måndagskvällen och rapporterade på tisdagsmorgonen om en god tillgång på kräftor. 

– Det såg bra ut när jag vittjade burarna. Kräftorna hade varken spår av pesten eller av predatorer som utter eller mink. Jag törs säga att vi verkar ha lyckats hålla kräftpesten borta från älven. Nu gäller det att folk är fortsatt försiktiga och följer reglerna för fisket, säger Lars Lindström.

Länsstyrelsen i Norrbotten slog larm tidigt i våras sedan kräftpest konstaterats i Skellefteälven. Nu signalerar naturvårdshandläggare Maja Wressel att det har inte hittats några spår av den fruktade sjukdomen i Norrbotten.

Inför veckans kräftfiske understryker länsstyrelsen att det är förbjudet att använda redskap för kräftfiske i Råneälven som använts för fiske i annat vatten, såvida inte redskapen desinfekterats innan. Även exempelvis båtar måste desinfekteras om de har använts i kräftpestsmittade områden. 

Det är dessutom förbjudet att förvara eller kasta kräftor i annat vatten än där de har fångats.

Årets kräftfiske kommer att äga rum under tre kvällar med start på torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!