Klart med markägarna – Lumire kan gräva vidare mot Råneå

Förhandlingarna med markägarna drog ut på tiden. Det är anledningen till att utbyggnaden av vattenledningen till Råneå har stått stilla en längre tid.

"Vi ser inte i dagsläget någon risk för den totala tidsplanen. Tanken är att vi ska jobba på tuffare under nästkommande år istället" säger Petra Viklund, VA-chef Lumire.

"Vi ser inte i dagsläget någon risk för den totala tidsplanen. Tanken är att vi ska jobba på tuffare under nästkommande år istället" säger Petra Viklund, VA-chef Lumire.

Foto: Petra Älvstrand / frilans

Råneå2024-07-09 11:00

Nyheten i korthet

  • Luleå kommun får ledningsrätt för att bygga en vattenledning mellan Altersundet och Råneå. Lantmäteriet har avslutat förhandlingen med markägarna, vilket innebär att Lumire kan fortsätta med projektet.
  • Arbetet på vattenledningen, som ska förse Råneåborna med dricksvatten från Gäddviks vattenverk, startade 2022 och förväntas vara klart 2028. På grund av fördröjningar kan upphandlingen först ske efter sommaren.
  • Kommunen ska betala totalt 2 125 483 kronor plus ränta till fastighetsägarna. Gällivare skogssameby får 36 000 kronor i ersättning för extra tillsyn men nekas ersättning för stödutfodring. Fastighetsägare har till den 22 juli att överklaga beslutet.

Lantmäteriet har nyligen avslutat lantmäteriförrättningen som ger Luleå kommun ledningsrätt på den tre mil långa sträckan mellan Altersundet och Råneå tätort. 

Lumire håller på och bygger nya dricksvattenledningar som ska ge Råneåborna dricksvatten från Gäddviks vattenverk. Arbetet påbörjades 2022 och ska vara färdigställt 2028.

– Vi hade för avsikt att vi skulle gå ut med upphandlingen innan midsommar. Men det här innebär att det blir precis efter sommaren som vi kan gå ut med upphandlingen, säger Petra Viklund, VA-chef på Lumire. 

Tanken var att arbetet skulle komma igång under fjärde kvartalet i år, men nu blir det troligtvis förskjutet till nästa år.

– Vi får se hur snabbt man kan komma igång. Vi ser inte i dagsläget någon risk för den totala tidsplanen. Tanken är att vi ska jobba på tuffare under nästkommande år istället, säger Petra Viklund. 

Håller kostnadsberäkningen?

– Ja, jag har inga andra indikationer än så länge. Vi kommer att behöva skjuta pengar från i år till nästa år, för att vi inte kommer att upparbeta allt i år eftersom det har dragit ut på tiden, säger Petra Viklund. 

Ledningsrätten berör totalt 56 fastigheter, där en handfull av fastigheterna ägs av Luleå kommun. Kommunen ska betala sammanlagt 2 125 483 kronor jämte ränta till fastighetsägarna. 

– I den första etappen var det i princip bara kommunal mark. I Rutvik har vi haft förhandlingar, sedan är det också så att vi har fått förtida tillträde. Ibland gör vi så, vi går in och träffar ett avtal med markägare om att få komma igång, när vi inte har tid att vänta, säger Petra Viklund. 

Området där ledningsrätten har beviljats korsar Gällivare skogssamebys vinterbetesland. Gällivare skogssameby begärde att få ersättning för stödutfodring och extra tillsyn, från beslutsdag till dess att anläggningen är färdigbyggd. 

Lantmäteriet avslog begäran om ersättning för stödutfodring, som skulle uppgå till närmare 1,5 miljoner kronor per år. Lantmäteriet motiverade sitt beslut med att ledningen redan är anlagd längs stora delar av den skogsmark som påverkas och att arbete inte kommer att utföras alla dagar. Däremot får Gällivare skogssameby 36 000 kronor i ersättning för extra tillsyn. 

Berörda fastighetsägare har tid på sig till den 22 juli att överklaga förrättningen till mark- och miljödomstolen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!