Karlsson på Råneås tak

När det surrar i luften i Råneå älvdal tittar många igenkännande mot skyn.
Likt barnboksfiguren kommer han svepande i lufthavet med en stor propeller på ryggen - Råneås förre kyrkoherde Björn Karlsson.

MAMMA MIA! Här är det ingen återvändo. Asta Karlsson från Malmberget 80 år, får se Boden från ovan i en tandemflygning med instruktör Peter Backman, Bodens paramotorklubb.

MAMMA MIA! Här är det ingen återvändo. Asta Karlsson från Malmberget 80 år, får se Boden från ovan i en tandemflygning med instruktör Peter Backman, Bodens paramotorklubb.

Foto: Björn Karlsson

Råneå2012-05-25 06:00

- Det är fantastiskt, och innebär fullständig avkoppling, en dans med vindarna och upplevelsen av naturvyer så bedövande vackra, säger Björn Karlsson lyriskt. Denne 57-årige Prästholmsbo är för många Rånebor mest känd som församlingens kyrkoherde under 20 års tid.

- Jag slutade som präst 2002 och i dag är jag rektor för gymnasieskolan i Överkalix, prästyrket har jag lämnat bakom mig för gott, säger han när vi träffar honom på hans gård i Södra Prästholm. Han bor naturskönt vid älven nära Prästholmsselet. Härifrån startar och landar han på en egenhändigt röjd bana, ett 10.000 kvadratmeter stort fält.

Under sina år som herde tittade han ut över skaran kyrkbesökare från predikstolen. Som paramotorpilot kan han se hela församlingen.

Sakralt
- Det är en vacker syn däruppifrån. Älven som slingrar sig fram i ett otroligt vackert landskap. Ta en försommardag när bladen just slagit ut på träden och sommarblommorna är på gång. Älgarna och rådjuren som står och betar tittar upp lite förstrött. Man ser människorna därnere som går och pysslar på sina gårdar, beskriver Björn som för övrigt flyger precis hela året även om våren och sommaren är favorittiden. I våras "kompisflög" han till exempel en stund med den första svanen i älvdalen.

- Som högst har jag varit uppe på 2.100 meters höjd. Det var i fjol och på sommarens varmaste dag. Det var 30 grader på marken men däruppe fick jag snabbt vända ned igen, det var oerhört kallt. Temperaturen i luften sjunker med cirka en grad per 100 meter berättar Björn. Över huvud taget är paramotorflygning väderkänslig och det gäller att ha stenkoll på väderinstitutens väderrapporter innan utfärd.

Längtan efter att lära sig flyga har han närt länge. Men det blev liksom aldrig av. Jobb, jobb och återigen idogt arbete oavsett om det var i tjänst eller hemmavid. Han hade svårt att unna sig att vila i sina intressen och ramlade hela tiden in i tänket att allt ska vara så verksamt. Då grep barnen in. Han har fyra utflugna döttrar.

- En av dem bad mig göra en lista på vad jag var intresserad av och jag skrev. Hon tittade på den och konstaterade krasst på punkt efter punkt "produktion, produktion, produktion", säger Björn och ler.

Döttrarna gjorde gemensam sak och ordnade en tandemflygning för honom på Bodens paramotorklubb, en av landets största inom detta speciella flygområde med 120 mycket aktiva medlemmar.

Blev biten
- Det avgjorde saken. Jag förstod att det var detta jag skulle hålla på med, konstaterar han.

Det var för två år sedan och han blev snabbt engagerad i klubben och raskt vald till kassör. Flygutbildningen tog runt sex dagar och utrustning införskaffades. Skärm på 28 kvadrat i rektangulär form, motor och en trike som är ett slags stol med hjul som han färdas i, ofta i en behaglig fart runt 40-50 kilometer i timmen.

- Den motor jag har nu är på 27 hästar med ett motortryck på cirka 70 kilo. Man kan jämföra det med en lätt motorcykel, säger Björn och berättar att det är ett respektingivande kraftpaket att köra.

Denna form av sportflygning ger honom möjligheten att spontant ta flygturer och det blir många och ibland rätt långa flygturer. Att få uppleva allt det vackra med någon medpassagerare är hans nästa mål i flygintresset. 150 flygtimmar måste man ha för att få börja flyga tandem.

Tandem med mamma
- Jag har 40 timmar kvar, sen ska det bli av, säger han. Närmast tilltänkta passagerare är mamma Asta 80 år från Malmberget som bestämt att hon ska ha en flygtur med sonen innan detta jordelivet är färdiglevt.

- Hon har redan flugit tandem med instruktören i Bodens paramotorklubb, berättar Björn som stolt flög bredvid och kunde fotodokumentera sin mammas glädje över upplevelsen.

En av Björns döttrar utövar dessutom skärmsporten kite så äventyrslusten ligger tydligen lite i generna i denna familj.

Utbildningen till pilot i paramotor kostar cirka 13.500 kronor

Normalmotorn kostar mellan 35.000 till 65.000 kronor

Motorn drivs på oljeblandad bensin

En nybörjarskärm kan kosta cirka 22.000 kronor, men prisspannet är stort inom gruppen

Start och landningssträcka är runt 25 meter

Flyga kan man göra året runt. Vintertid byts hjulen på triken ut till små snowboardskidor. Man kan också "springa igång" sig oavsett årstid.

Extrautrustning som är bra att ha är GPS, en kommunikationsradio samt nödskärm vilket är obligatoriskt

Webbadress till Svenska Paramotorförbundet www.spmf.se, Svenska skärmflygförbundet www.paragliding.se och www.bodensparamotorklubb.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om