Efter ett vuxenliv kantat av olycka och sjukdom så blev han i oktober 2009 friskförklarad av Försäkringskassan trots att läkare förklarat honom oförmögen att arbeta. Han upplever att han nu lever i ett moment 22 utan någon rimlig försörjninghjälp från vare sig kassan eller socialen.
Lars-Gunnar är 42 år och var ung mekaniker på en verkstad den sommardag 1990 då en allvarlig båtolycka slog sönder hans fysik.
- Jag var med om en båtexplosion. Bägge fötterna
krosskadades svårt och ryggen skadades med lång sjukhusvistelse som följd.
Svårt att orka
Han fick sedermera fast anställning vid Samhall som chaufför men det var svårt att orka arbeta och han har varit sjukskriven till och från.
- Jag hade tillfälligt sjukbidrag på 7.000 kronor i månaden att leva på. Sommaren 2009 såg det fortsatt grönt ut från den handläggare jag hade vid försäkringskassan att jag skulle kunna fortsätta få bidraget. Men i oktober 2009 fick jag en ny handläggare och då blev det tvärstopp. Jag blev helt plötsligt friskförklarad, utan diskussion.
- Min läkare har intygat att jag inte skulle kunna arbeta på grund av mina skador i fötter och rygg som stelopererats och ger rörelsesvårigheter. Men försäkringskassan bryr sig inte om vad läkarna skriver, säger Lars-Gunnar som upplever det märkligt. Med juristhjälp från sitt fack har Lars-Gunnar överklagat beslutet till förvaltningsrätten som gett avslag. Beslutet är nu överklagat till kammarrätten.
Motsägelsefullt
Försäkringskassans egen utredningsmyndighet har en smula motsägelsefullt gått igenom Lars-Gunnars fall och bedömt honom inte klara att arbeta, men kassan har som sagt friskförklarat.
Att plötsligt bli utan inkomst var inte lätt och han hankade sig fram genom att sambon fick försörja honom. Dock har hon också drabbats av grava hälsoproblem och haft svårt att klara sin egen och ett barns försörjning samt alla kostnader som ett hushåll har med bil, de är bosatta i en by, och el och annat.
- November 2010 ansökte jag om att få betecknas som inneboende hos henne, vi upprättade ett hyreskontrakt och jag skrev mig med adressen hos en god vän. Men det gick det sociala inte med på. Jag bor hos denne vän nu, berättar Lars-Gunnar.
Livsviktig medicin
De utbetalningar han fått har varit av blygsam art, 700 kronor, 1.270 kr och senast nyligen 4.000, som gör att han kan hanka sig fram.
Lars-Gunnar genomfick för en kort tid sedan en hjärtoperation som kräver noggrann medicinering både under en kortare tid samt livslångt. Mediciner som han nu knappt har råd med eftersom det sociala utreder hans fall, som han upplever det omständligt. Han exemplifierar en del av kraven:
- Sociala kräver ett nytt läkarintyg att jag hjärtopererats trots att de redan har ett läkarintyg. Och det krävs också att jag ska sjukanmäla mig till försäkringskassan men där säger man att det går inte. För jag har ju ingen sjukpenningsgrundande inkomst längre. Och sedan vill sociala att jag ska anmäla mig som arbetssökande på arbetsförmedlingen - men jag har ju redan ett fast jobb, säger Lars-Gunnar som varken vet ut eller in.
Svartsynt
Det enda han vet är att han inte är frisk och tillika oerhört stressad över situationen som försökt avhjälpas av nära anhöriga och vänner.
- Men så kan jag ju inte fortsätta, säger Lars-Gunnar och skämtar lite tyst om att det blir "träfracken" nästa.
Han tror själv att han aldrig kommer att bli arbetsför mer utan hoppas på rätt att få bli förtidspensionär.
- Jag väntar på det beskedet, allt annat är omänskligt, säger Lars-Gunnar Enqvist.
Samhall har konstaterat att det inte finns några lätta jobb hos dem längre.
- Om det inte finns hos dem, var ska jag då kunna jobba, undrar Lars-Gunnar.
Kuriren har talat med chefen för försäkringskassans kontor i Luleå Ingrid Nilsson:
- Det är väldigt svårt att kommentera det här utan att ha hela bilden, säger Nilsson i en allmän kommentar om fallet.
Utförsäkrade
- Under 2010 hade vi 295 ärenden i Norrbotten där sjukpenning tog slut. Men det är svårt att veta vad som hänt med dessa, vem som gått tillbaka till jobbet, eller till arbetsförmedlingen, eller dem som väljer att tacka nej till introduktionsprogrammet på tre månader, förklarar Ingrid Nilsson. Hon förklarar också att man lokalt inte har hela bilden klar när det avser de som har tidsbegränsade bidrag typ det Lars-Gunnar Enqvist hade innan Försäkringskassan friskförklarade honom.
- De sjukfall som försäkringskassan bedömer ha arbetsförmåga och inte får fortsatt rätt till ersättning handlar om färre än två procent, säger Ingrid Nilsson.