Företaget byggde en bro till Bosnien

Duktiga hantverkare håller en företagare hårt i.
Lindströms golv och bygg i Råneå är inte unikt i det fallet.

NATURLIGT. "En bra hantverkare är en bra hantverkare" vill Anders Öqvist och Lars Lindström delvis förklara  sin omtänksamhet med. Men de har hållit kontakten även sen familjen Dedic avvisades 2004 och  sett till att familjen kunnat återvända på tillstånd för arbetskraftsinvandring. Till vänster sitter Edhem Dedic som lovordar sina chefer.

NATURLIGT. "En bra hantverkare är en bra hantverkare" vill Anders Öqvist och Lars Lindström delvis förklara sin omtänksamhet med. Men de har hållit kontakten även sen familjen Dedic avvisades 2004 och sett till att familjen kunnat återvända på tillstånd för arbetskraftsinvandring. Till vänster sitter Edhem Dedic som lovordar sina chefer.

Foto: Andreas Wälitalo

Råneå2012-11-29 06:00

Men de två ägarna i firman tog sitt engagemang ett varv till för att hjälpa Edhem och Esmira Dedic att kunna återvända till Råneå. Byn som blev starten på ett nytt liv för den bosniska familjen.

- Här är jättebra, säger Edhem med eftertryck då vi träffar honom på jobbet som målare hos byggfirman i Råneå. Och "jättebra" det är två svar på en fråga. Både det att familjen i alla turer som flyktingar i Råneå och vid avvisningsbeslutet och tiden av väntan i Tyskland samt återvändandet till hemlandet haft ett grundmurat stöd av engagerade Råneåbor.

Vänskap som bär
- Alla dessa vänner som hjälpt oss, hållit kontakt och kommit och hälsat på oss, säger Edhem Dedic och lovordar Anders Öqvist och Lasse Lindström, ägarna av byggföretaget som strax efter att familjen kom till Råneå första gången, i januari 2001, ordnade en praktikplats till honom.

Och på den vägen är det. Så småningom kom dock avvisningsbeslut för familjen och trots att hela byn protesterade och Anders Öqvist agerade för att påverka avvisningsbeslutet så fick familjen ge sig av i december 2004.

- Det var 15 familjer från Råneå med oss på flygplatsen, minns Edhem.

Verksam familj
Familjen hamnade i Tyskland där de bodde i sex år tills kriget var slut. De återvände sedan hem till Bosnien där Edhem arbetade i en byggfirma i några år. Hela tiden höll Anders Öqvist kontakt med honom.

- När det gick utför för företaget hade jag kontakt med Anders som erbjöd jobb, berättar Edhem Dedic.

Och i fjol kom hela familjen tillbaka till Råneå på ett tillstånd för arbetskraftsinvandring. Hustrun Esmira Dedic arbetar i Råneås hemtjänst, dotter Belma går Ivik-linjen på gymnasiet i Luleå.

- Vi har också sonen Alen, 18 år, i företaget som praktikant och han blir nog lärling hos oss, säger Anders Öqvist.

De nämner också Råneåfamiljen Burmagin. Stephan med hustru Natasha som är flyktingar från ryska Chabarovsk i sydöstra Sibirien men som nu har permanent uppehållstillstånd. Stephan är mattläggare i byggföretaget.

Beslutsamhet
Vad som är framgångsformeln i integrationssagan Råneå har Lasse och Anders ett direkt svar på:

- Ja det är ju alla föreningar som arbetar tillsammans och "tanterna" där som styr upp allt och talar om vad alla ska göra, säger Anders på sitt bryskt hjärtliga sätt.

Om familjen funderar på att återvända till Bosien någon dag? Ja det tål att tänka på säger Edhem.

- Vi tar ett år i taget. Sedan får vi se, vi trivs så bra i Råneå och barnen känner sig svenska och vi känner inte av någon främlingsfientlighet alls.

Garanterat jobb
Som arbetskraftsinvandrad måste Edhem Dedic först arbeta i två år och efter det kan han ansöka om ännu en tvåårsperiod. Därefter kan han begära tillstånd att stanna i Sverige.

Lindströms golv och bygg är biljetten till en permanent tillvaro som rånebor. En självklarhet enligt företagarna som är glada över att ha gedigna målerikunskaper i sin anställde.

Drömmen för Edhem och hans familj är att kunna skaffa ett eget hus i byn. Men för att få lån krävs att det är slutgiltigt avgjort att familjen får stanna. Men han är inte orolig:

- Råneå är hemma, säger Edhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om