- Redan 1996 fanns vi i Företagarna med när det bildades en larmgrupp, där 16 personer fanns med och var beredda att rycka ut senast fyra minuter efter ett larm.
Gruppen lades ned 2003. Men nu har vi ett nytt avtal på gång. Vi är hittills elva personer men behöver vara minst 15 för att kunna komma igång.
- Men vi vill även satsa på att patrullera i samhället för att störa ungdomsgänget som svarar för buslivet och all förstörelse. Det senaste är att sladda med bilar och på det sättet förstöra brevlådor och soptunnor, säger Erland Nilsson.
Vill störa busar
I torsdags skrev vi om kvinnor och mammor i Råneå som gått samman i gruppen Vuxna i byn. De riktar främst in sig på att ordna meningsfylld sysselsättning för att ungdomar inte ska komma i kontakt med busgänget.
Erland Nilsson och hans grupp riktar däremot in sig på att hålla busarna under uppsikt och störa dem.
Gruppen vill synas mer ofta i samhället. Och kanske till och med lyckas tala dem till rätta.
- Det var väldigt oroligt även för ett par år sedan. Då sköts det med även luftgevär mot bussar. Då kallade vi i Företagarna till en träff för att diskutera hur vi skulle tackla problemen. Ett 20-tal kom och vi hade en bred diskussion. Efter ett tag blev det lugnt och gruppen upplöstes.
Vill ha med elever
För drygt en vecka sedan hade Erland Nilsson ett möte med Mikael Wennstedt, Eugenia Wigerbäck och Johan Boman från Luleå kommuns tekniska förvaltning som förvaltar busstationsbyggnaden i Råneå.
- Där framförde jag bland annat att jag vill ha en handlingsplan innan vi sätter igång en fjärde större renovering av vänthallen. Vi skulle även kunna gå till skolan och höra om elever kan gå samman och hjälpa till att skapa en dekorativ och trevlig vänthall i busstationen. Då tror jag inte att busgänget fortsätter vandaliseringen, säger Erland Nilsson.
- Vi jobbar nu inom tekniska förvaltningen med frågan om busstationen. Vi hoppas att vi hittar en bra lösning. Men inga beslut har ännu fattats och därför kan jag inte gå in på några detaljer, fortsätter Eugenia Wennstedt.