Klockan är fem, platsen är Råne älv och det är den andra torsdagen i augusti – hög tid att kasta buren i vattnet.
Det är kräftpremiär och Råneås flodkräftor kravlar omkring på älvens botten och väntar på att bli huvudfigurer på ett antal kräftskivor.
Alla åldrar fiskar
Längs stränderna mellan Moosbergsforsen och forsen Tvillran sitter fiskesällskapen tätt. Det är stora sällskap, rena släktträffarna i många fall. Som till exempel familjen Lindström som stammar från Råneå men vars familjemedlemmar spritts för vinden.
Men när det dags för kräftfiske samlas alla, oavsett ålder.
– Vi har hållit på sedan 1971, och nästan alltid på denna plats, säger Lars Lindström.
– Nja, vi måste nog ha börjat 1969, pojken kunde ju inte ens säga kräfta, kontrar en Kerstin Henriksson.
Muurikkan sjuder, grillkorvarna fräser på gallren och på bordet är det framdukat pajer, bröd och fika av allahanda sorter. Burarna är utlagda, agnade med styckade idar och inom en timme är det dags att vittja för första gången.
– Vi brukar få bra med kräftor här. Är det dåligt första gången man vittjar får man flytta burarna lite, säger Lars Lindström.
Vi får höra många motstridiga uppgifter denna kväll på vad som är den bästa metoden att fiska och ta hand om fångade kräftor. Agna med färsk fisk, säger en, agna med sur fisk säger en annan.
Koka kräftorna samma natt de fiskas säger en, koka dem dagen efter säger en annan. Förvara dem i vatten som du byter (”de måste få skita från sig”) säger en, låt dem ligga på marken (”de andas bra i luften med, de överlever”) säger en annan.
Intresset stiger
Alla tror på sin metod och fungerar det så finns det ingen orsak att byta den. Vi möter inte bara stora släktträffar utan även fiskare från Åstorp i Skåne, ett gäng småtjejer som fiskar på egen hand och många andra.
Och intresset för Råneälvens kräftor är stigande.
– Ja, det har ökat markant. I år blev alla kort slutsålda redan på onsdag eftermiddag. Tidigare år har man kunnat köpa kort ändå till torsdag, säger Lars Lindström.
Men det går upp och ned, på 1980-talet köade folk på nätterna för de eftertraktade fiskekorten. Om inte annat så ger det en skön kväll på strandkanten – om vädret är lika nådigt som denna torsdag.
– Det är nästan alltid bra väder vid premiären, säger Lars Lindström.
En vacker kväll på stranden
Luften är mild, solen varm och älven är som en tavla. Brasan sprakar glatt och grilloset retar gommen.Allt är vackert. Utom kvällens huvudfigur – flodkräftan.
KLANTRÄFF. Familjen Lindström kommer från Råneå men är i dag utspridd till många andra orter. Men till kräftfisket samlas man och alltid på samma plats. Bilden visar en liten del av dem.
Foto: Josefin Wiklund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!