En god anledning att mötas

I december år 2000 kom de första flyktingarna till Råneå. Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna i byn och ordnats många aktiviteter för de nya byborna.

VÄRME. Varma relationer är det mellan de nya och de gamla Råneborna. Här är det Natalia Fonderat från Ryssland som får en go kram av Affi-gruppens Marianne Brundell.  I bakgrunden  Sabohat Kamalova från Uzbekistan.

VÄRME. Varma relationer är det mellan de nya och de gamla Råneborna. Här är det Natalia Fonderat från Ryssland som får en go kram av Affi-gruppens Marianne Brundell. I bakgrunden Sabohat Kamalova från Uzbekistan.

Foto: Håkan Gidlöw

Råneå2011-10-14 06:00

Ett exempel är torsdagsträffar då man lagar mat tillsammans. Det är den så kallade Affi-gruppen som håller i detta goda initiativ.

- Vi träffas alla som vill och lagar lunch. Det kan bli alla möjliga maträtter från olika länder vilket är spännande, säger Anna-Maria Larsson, en av många inhemska Råneåbor som engagerar sig i flyktingarnas väl och ve i byn.

Vännerna från fjärran land har definitivt lett till att de svenska Råneåborna fått en mera färgstark matsedel i hemmen.

För er som inte vet vad Affi är så står det för integration och förståelse. Ord vars betydelse omsätts på alla möjliga sätt, i praktisk och uppskattad handling.

När Kuriren hälsade på i torsdags var det en vanlig potatissoppa som skulle förfärdigas.

Esmira Dedic ursprungligen från Bosnien, är en av dem som lagar maten. Hon berättar i sin tur att den svenska maten inte är något problem för henne.

Smakar allt
- Jag smakar allt, säger hon och förklarar att palt gärna slinker ned. Men surströmming, brrr!!, där går gränsen, säger hon och ler.

Det är full rulle i PRO-lokalen där man håller till. Det bakas bullar och det skalas potatis och det doftar välkomnade.

Just nu består Råneås befolkning av hela 25 nationaliteter vilket känns fantastiskt. Denna torsdag har flera av dessa kommit för att laga mat och umgås. Det är en brokig palett vid grytorna och inte bara soppan är varm utan stämningen mellan de som samlats.

Öppet för kvinnor och män
- Pengar för detta får vi in från verksamheten med Råne Returen, berättar Anna-Maria och hennes kamrater i Affi om hur man finansierar matlagandet som är öppet för både kvinnor och män.

Många som kommit som flykting till Råneå vittnar om att de känner sig hemma och välkomna. Men det är inte bara de positiva Råneåborna som gett av sig själva.

- Man har fått så många nya vänner, säger Anna-Maria och stryker under det personliga värdet av att få möta och lära känna denna grupp medmänniskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om