Kuriren skrev under 2020 om den olycksdrabbade korsningen längs med E4 vid Strömsund utanför Råneå. Korsningen har under åren varit anledning till en rad med olyckor då bosatta i området pekar på att vägen lutar och att hastighetsbegränsningen är alldeles för hög.
Lennart Lindström som bott i Strömsund i över 40 år ställer frågan: "Ska någon behöva dö innan något görs?"
Sedan artikeln från 2020 har Kuriren rapporterat om fem olyckor vid Strömsundskorsningen, men Lennart Lindström menar att det finns ett mörkertal.
– Det är för jävligt. Ofta händer det att bilar kommer i alldeles för hög fart ner för backarna och får spinn för att sedan åka över på andra sidan vägen där korsningen är. Nu under vintermånaderna sker dessa typer av olyckor minst en gång i veckan. Då vägen lutar och det inte finns varken fartkamera eller en rimlig hastighetsgräns blir det så här, säger han.
För fyra år sedan fanns det inga planer på att göra något åt vägen och i dag menar presskommunikatör Peter Jonsson på Trafikverket att läget är oförändrat.
–Just nu finns inga planer på någon ombyggnation av vägen i Strömsund, men under vintern sätter vi upp skyltar med en rekommenderad hastighet på 80 kilometer i timmen, men mer än så har vi inte i projekteringen för den korsningen i nuläget, säger Peter Jonsson.
– Sen ser vi ingen avvikande mängd olyckor just i Strömsund från andra platser, säger Jonsson.
Bortsett från att räta upp vägen finns det alltså heller inga planer på att sänka hastighetsgränsen eller sätta upp fartkameror?
– Nej, det finns det inte i nuläget.
Hur många olyckor behöver ske på en plats innan Trafikverket uppmärksammar ett problem?
– Det är inte bara olyckor vi tittar på när vi gör bedömningar. Vi tittar kontinuerligt på att förbättra vägstandarden och höja säkerheten på vägarna.
Mellan 2006 och 2023 har Kuriren samt NSD rapporterat om 22 olyckor som inträffat i Strömsund, där majoriteten av olyckor inträffat vid korsningen som korsar E4. Data från Transportstyrelsen har tagits fram som visar att antal olyckor som skett på 250 meters radie från korsningen är 14 stycken (olyckor som skett på platsen kan ha skett utanför den valda radien på 250 meter).
Hans Johansson, Strada-samordnare på Transportstyrelsen talar om vilka kriterier som finns för inrapportering till Strada.
– Polisen har en skyldighet enligt Strada-lagen att rapportera de personskadeolyckor de får kännedom om. Så handlar det om mindre skador kan polisens rapportering påverkas, säger Johansson.
Kan olyckor med personskador inträffat utan att ha rapporterats in? Trots att polisen, vårdpersonal och/eller räddningstjänst varit på plats?
– Vi ser ibland att så verkar vara fallet. Av sjukvårdens rapportering framgår det ibland att polisen varit på plats utan att vi kan se någon rapport i Strada därifrån. Men detta kan hända i hela Sverige och inte bara på en plats eller län.
2011 skickade vägföreningen i Strömsund, Kilholmen, Bläsaviken, Sandviken och Rödberget in ett förslag till Trafikverket om att göra ett avkörningsfält vid korsningen då trafik måste sakta in för korsningen på E4 i det huvudsakliga körfältet.
– Vi föreslog eventuella lösningar till Trafikverket men utan gehör. Att de inte kan lägga till eller fixa vägen kan jag förstå då det är resurskrävande men att de inte gör någonting alls är skamligt, säger Lennart Lindström.