Drömmen om gammelgäddan
Mytomspunnen och lättlurad, eller? Visst har de flesta sportfiskarna någon gång svurit över en gädda som har tagit betet framför en mera eftertraktad fiskart, men så finns det de som gör allt för att fånga storgäddan.
FAVORIT 1. Savage Deviator Belly up.
Foto: Andreas Wälitalo
Jerkbait är en teknik som är ganska ny i Sverige och precis som mycket annat kommer den från USA. Tekniken går ut på att genom att knycka med handleden skapa en orytmisk gång på betet. Utrustningen skiljer sig också något från en vanlig spinnutrustning. Ett styvare spö, multiplikatorrulle samt en en spunnen nylonlina är nästan ett måste. - Många tror nog att det är svårare än vad det är. "Rullarna" är inte så svårkastade som de var för en 15 år sedan. Sedan så handlar det mer om vana även om det går att få fisk ganska så snabbt, säger Larsson och slänger en blick på fotografen. Napp!
Inte långt efter det hojtar fotograf Wälitalo till och gör ett mothugg. Sedan följer en kamp som inte varar speciellt länge, men när fisken närmar sig båten så hörs det på rösterna att det är något mycket speciellt. Med en van hand lyfter Larsson upp den 120 centimeter långa och 10,1 kilo tunga gäddan ur Råneälven. - Fantastisk fisk, en riktig sötvattenskrokodil! titta bara, säger Larsson när gäddan återvänder ner i djupet. - Orsaken till att gäddan är så speciell är känslan när en storgädda hugger. Knycken i spöt och de tunga rusningarna gör att det är lätt att fastna för gäddfiske. Givetvis skulle även vår guide slutligen landa en gädda, men efter att ha tappat en i femkilosklassen så fick han nöja sig med en betydligt mindre som aldrig vägdes innan den släpptes iväg igen.
Jerkbait Kom till Sverige från USA för lite drygt tio år sedan. Utrustningen består av ett kort (6-7 fot) styvt spö. En multiplikatorrulle med spunnen nylonlina på runt 0,32-0,36. Betet har ingen speciell egen gång utan själva rörelsen kommer av handledsknycken. En utrustning som är lämplig för en nybörjare kostar runt 2.000 - 2.500 kronor. Gädda Svenska rekordet för spöfångad lyder på 19,34 kilo. Äldsta gammelgäddan i Sverige var 16 år gammal, men i England har en 30 år gammal gädda fångats. Finns över hela landet, men bara sporadiskt i fjällvatten. Basfödan för gäddan är främst småfisk, men den äter det mesta som den kommer åt. Gäddan kan äta fiskar som är hälften så stora som den själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!