"Brottarpappan" som inte släpper greppet

Ett brinnande intresse kännetecknar en riktig eldsjäl. Så också viljan till oavlönat ideellt arbete. "Jag har nog hållit på med brottning i hela mitt liv", säger brottarklubbens "pappa" Tomas Karlsson.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Råneå2018-11-11 06:00

Att vara aktiv pappa i en idrottsförening är vanligt så länge som ens barns fortsätter med sporten. Men sedan tar oftast andra intressen över – både för barnet och föräldrar.

Många förknippar 56-årige Karlsson med uppdraget som IF Metalls klubbordförande på SSAB Emea i Luleå.

Men för de flesta Råneborna är han, sedan lång tid tillbaka, eldsjälen i brottarklubben på orten.

– Jobbet tar rätt mycket tid, erkänner han samtidigt som han pekar på vilken betydelse föreningen har för sammanhållningen i byn.

Engagemanget har sin början i pappans intresse. Han brottades och fick sonen att börja. Sonen i sin tur fick sin son att börja. Brottningen blev något som länkade samman generationer av pappor...

– Vi bodde i Råneå men sonen tränade i Luleå. Det var hans kompisar som ville träna på hemmaplan, säger initiativtagaren.

År 2001 startade klubben sin verksamhet i Råneå. Sedan dess har Tomas Karlsson varit ett med brottarklubben, både som tränare och aktiv i styrelsen. Nu som ordförande.

– Jag är nästan här varenda träning och hjälper till.

Det är tisdag kväll och många barn/ungdomar har hittat till kvällens träningar. Inför lördagens tävlingar i Kiruna finns några frågor som kräver svar – vilka ska tävla och i vilka viktklasser.

– Jag brukar följa med på tävlingar, säger han och greppar telefonen för att försöka räta ut dessa frågetecken.

Han uppskattar att klubben har runt 70 aktiva. På grund av att flyktingfamiljer tvingats flytta till Boden räknar klubben med att antalet kommer att minska något. Föreningen har inte heller någon seniorverksamhet.

– Det är viktigt för barn att röra sig, speciellt i dag, säger han och tror att även skolan blir vinnare när barnen får chansen att ta ut sig på fritiden.

Gång på gång kommer han tillbaka till vad brottningen betyder för sammanhållningen på orten.

– Det är roligt att träffa föräldrar och barn. En bra avkoppling och många gillar det vi gör.

Får du agera "pappa" ibland?

– En del lär man känna lite mer. Man blir kompis med både barnen och föräldrarna, säger han och går iväg för att visa hur armhävningar ska göras för att ge önskad effekt.

Är det stor skillnad mot hur det är på jobbet?

– Det är mycket glädje här, säger han och fortsätter visa på sittt engagemang när han frågar efter de barn/ungdomar som inte är på plats.

Medan träningen pågår väntar föräldrar som Thomas Sundström i ett rum intill träningshallen.

Vad betyder Tomas Karlsson för verksamheten?

– Han betyder nog rätt mycket. Han är nog den största eldsjälen, tror jag, säger Peröbon vars dotter tränar brottning.

Han pekar också på det positiva i att brottningen vänder sig till alla åldersgrupper och att flickor och pojkar tränar tillsammans.

Råneå brottarklubb arrangerar även aktiviteter som vänder sig till barn/ungdomar som inte fallit för brottningen. Nyligen höllls en halloweenfest med 120 deltagare och därefter följde 60 med på hockeymatch.

En viss "uppfostran", exempelvis i hur kamrater uppför sig mot varandra, är annat som är viktigt i föreningen.

– Man tränar brottning här och inte på fritiden någon annanstans, säger Tomas Karlsson.

Hur länge tänker du fortsätta?

– Jag har hållit på med brottning i ungefär 40 år. Jag förblir nog ledare livet ut...

Som trebarnspappa ser han också fram emot söndagens fars dags-firande på hemmaplan.

Fars dag

Infaller andra söndagen i november och har precis som mors dag skapats efter amerikansk förebild. Initiativtagaren var en viss mrs John Bruce Dodd i USA. Hon ville hylla sin far som var änkling, och som ensam hade fostrat sju barn. Fars dag kom till Sverige 1931, med mors dag som kommersiell förebild. 1949 bildades en nordisk kommitté av köpmän med syfte att verka för sedens spridning, vilket antyder handelns ekonomiska värdering av högtider.

Källa: Nordiska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om