Boliden letar metaller utanför Luleå

Boliden vill borra efter guld och andra metaller vid Lillträsket nära Råneå. Inom och runt det 1032 hektar stora området finns både hus och stugor. "Det är ganska vanligt och det ska egentligen inte påverka tillståndsprocessen", säger Cecilia Forsell, tillståndshandläggare på Boliden.

Boliden ansöker om undersökningstillstånd för att ta reda på vilka metaller som gömmer sig i vid Lillträsket i Luleå kommun.

Boliden ansöker om undersökningstillstånd för att ta reda på vilka metaller som gömmer sig i vid Lillträsket i Luleå kommun.

Foto: TT

Råneå2022-11-15 05:00

Nickel, koppar, kobolt, guld, platina och palladium är metallerna som Boliden misstänker finns i marken vid Lillträsket. Området ligger nordöst om Norra Prästholm, utanför Råneå. 

I sin ansökan om undersökningstillstånd till Bergsstaten skriver gruvbolaget att man vill gå in med borrutrustning eftersom mätningar från Swedish Geological AB visat på "intressanta" halter av basmetaller.

Cecilia Forsell, tillståndshandläggare på Boliden minerals AB, berättar att det inte hör till vanligheterna att man söker inom Luleå kommun, och att det troligtvis är deras enda ansökan där just nu.

– Som med all prospektering är målet att hitta de metaller som är värda att bryta. Men det är otroligt långt ifrån alla gånger som det blir så. Vi har beviljade undersökningstillstånd på jättemånga ställen och även om vi får gå in och undersöka är det endast i undantagsfall som det leder till en gruva, säger hon.

I det ansökta området på 1032 hektar finns ett tiotal hus inom, eller i direkt närhet, till där Boliden vill gå in och borra. Boliden uppger att borrplatser ska väljas på ett sätt som minimerar störning och inverkan på allmänna intressen, men att viss avverkning av skog kommer behöva ske.

Är det ovanligt med hus inom ansökningsområdet?

– Det är ganska vanligt och det ska egentligen inte påverka tillståndsprocessen i det här skedet. Först om det beviljas måste vi skicka ut en arbetsplan till alla som berörs, säger Cecilia Forsell.

Ansökan skickades nyligen in och det är fortfarande i ett tidigt stadie. Bergsstaten meddelar att de tidigast kommer kunna ta ett beslut 8 december senare i år. 

Berörda fastighetsägare och sakägare ska dessförinnan ha underrättats.

– Vi tittar på om ansökan uppfyller minerallagen och de krav vi har, sedan går det ut på remissrunda till berörd kommun och länsstyrelse samt Sametinget om en sameby berörs. Beviljas ansökan får Boliden ensamrätt gentemot andra sökanden. Många ansökningar om undersökningstillstånd beviljas men det är ovanligare att det går till nästa steg i processen, säger Anders Jakobsson, handläggare på Bergsstaten.

Han berättar att det finns 634 giltiga undersökningstillstånd i landet, men bara en bråkdel av dem leder till en ansökning om bearbetningskoncession.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!