Australien söker nickel och koppar i Råneå

Finns det koppar och nickel i trakten av Råneå som kan leda till gruvbrytning? Det vill prospekteringsföretaget Boss Resources från Australien ta reda på.

Råneå? Koppar bryts i Aitik, Gällivare, där Boliden har ett dagbrott.

Råneå? Koppar bryts i Aitik, Gällivare, där Boliden har ett dagbrott.

Foto: Roland S Lundström

Råneå2015-01-29 06:01

Luleå kommuns stadsbyggnadskontor vill stoppa planerna. Kommunala vattentäkten i Råneå ligger i anslutning till de områden Boss Resources vill ta i anspråk. Vidare har Råneälvens älvdal mycket höga bevarandevärden, påtalar förvaltningen.

Den bestämmer inte, det gör Bergsstaten. Kristina Persson Säker, från Bergsstaten, säger sig inte kunna uttala om bolaget får undersökningstillstånd. Däremot hindrar inte kommunens invändningar från att bevilja tillstånd.

Boss Resources är aktivt i Australien och har siktat in sig på Sverige, Finland samt Norge. I Sverige är bolaget tämligen nytt på fältet men ett svenskt bolag ska bildas, uppger en av Boss Resources konsulter. Sedan tidigare har Boss Resources beviljade tre tillstånd i Norrbotten. Det gäller ett område nära Notträsk, nordost om Boden, samt ett område nära Pålänge, Kalix, och ett område en bit från Ryssbält, Kalix.

För ytterligare tre projekt, benämnda Lillträsket 1, 2 och 3 söks tillstånd. Områdena ligger i Råneåtrakten, mer preciserat nära Böle, Prästholm och ytterligare platser.

Boss Resources är intresserat bland annat av nickel och koppar, men även guld.

Undersökningar i Råneåtrakten väntas innebära borrning och transporter i terrängen. Vid transporter av utrustning kan skog behöva fällas.

"Företaget har anledning att tro att det mineraliserade området kan vara av ekonomisk betydelse", skriver Boss Resources i ansökan till Bergsstaten.

Om bolaget beviljas undersökningstillstånd krävs att arbetsplan upprättas. Fastighetsägare har inte vetorätt.

Så tycker kommunen

Luleå kommuns stadsbyggnadsförvaltning anser att de aktuella områdena är helt olämpliga för gruvdrift.

Den anser också att prospektering med provborrningar och terrängkörning kan påverka vattentäkten negativt.

Älvdalen utpekas som riksintresse för naturvården.

Älvdalen är med i länsstyrelsens kulturmiljöprogram.

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om