RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) i Kalix jobbar för att bryta människors ensamhet, skapa mötesplatser och gemenskap. Verksamheten är öppen för människor i alla åldrar och kan erbjuda olika aktiviteter som filmvisning, språkcafèer, yoga och barnaktiviteter. Antalet medlemmar ökar stadigt, och är förnärvarande 180 personer. Men framtiden för verksamheten är oviss.
– Vi vet inte om vi kan fortsätta, säger Kristina Nyström ordförande RSMH i Kalix.
Föreningen som drivs på ideell basis av Kristina Nyström och Ros-Marie Nilsson behöver nu bli fler.
– Vi behöver bli fler människor som kan jobba ideellt i föreningen och hålla i aktiviteter, men vi skulle även behöva en anställd vilket skulle underlätta för oss, säger Nyström.
Hur jobbar ni för att få fler att ställa upp?
– Mun till mun, inlägg på sociala medier, medlemmars anhöriga, säger Kristina Nyström innan hon fortsätter:
– Vi har även vänt oss till PO - gruppen (personligt ombud), vi har varit i kontakt med kommunchef, psykiatrichef, människor på ledande positioner på försäkringskassan och arbetsförmedlingen som jobbar med den här typen av människor om de känner till någon. Men det är svårt att få folk att jobba ideellt.
Vad är drivkraften för dig?
– När man lockar fram under allt som är svårt, depressioner och ångest, det där att man kan få en person att se ljuset i mörkret. Det finns inget större, det finns ingen rikedom som är större. Det är magiskt, säger Kristina Nyström.
Vad skulle det betyda om ni inte kan driva verksamheten vidare?
– Det är att slå undan benen på de sköraste och mest utsatta människorna i samhället, säger Nyström.
Om framtiden är oviss för verksamheten så lovordas den av representanter från huvudkontoret som har besökt Kalix i dagarna.
– Kalix har gjort något som hela RSMH måste göra. De riktar sig mot nysvenskar, barn och unga och andra med psykisk ohälsa, de är till för dem som behöver oss med erfarenhet av psykisk ohälsa och det har Kalix gjort. RSMH i Kalix är en föregångare för hela landet, säger Annika Bostedt seniorprojektledare innan hon fortsätter:
– De vi har sett är att RSMH måste möta upp samhället där utmaningarna är, och det gör man här i Kalix. Om fler RSMH-föreningar i landet börjar jobba på samma sätt, så tror vi verksamheten kan växa ännu mer.