Provledarna riskerar fängelsestraff

Båda provledarna från Tornedalen åtalas för att ha fuskat med 40 jägarbevis och riskerar fängelse. Den ena provledaren erkänner sina brott. Den andra påstår att han bara var involverad i fyra fusk.

Två män från Tornedalen misstänks för mutbrott.

Två män från Tornedalen misstänks för mutbrott.

Foto: Morgan Karlsson

Haparanda kommun2019-11-29 17:07

Rättegången mot de två provledarna från Tornedalen, en i 55-årsåldern och den andra i 50-årsåldern, som misstänks ha tagit emot mutor för att skriva ut jägarbevis avslutades på torsdagen.

Chefsåklagaren Alf Johansson yrkade att mannen i 50-årsåldern ska dömas för grovt tagande av muta till fängelse i två år. Vad gäller den äldre mannen yrkade åklagaren på fängelse i ett år och sex månader.

Advokat Karoliina Ikonen som försvarar den yngre mannen ansåg att två års fängelse är på tok för strängt.

– Min klient har erkänt brottet. Han är mycket ångerfull, säger advokaten och fortsatte:

– Jag anser att villkorlig dom i kombination med annan påföljd är den rätta domen mot min klient.

Karoliina Ikonen anser att åklagaren bara har ett rättsfall att luta sig mot vilket är för tunt.

Mannen som är i 55-årsåldern ska, enligt åklagaren, också dömas för grovt tagande av muta men för hans del räcker det med fängelse i ett och ett halvt år. 

Han försvaras av advokat Jens Arnhof som håller med sin kollega Karoliina Ikonen.

– Det finns inte stöd för åklagarens yrkande. Det här är inte i likhet med praxis. Det är faktiskt upp till tingsrätten och lagstiftaren att bestämma det här, säger Jens Arnhof.

Det finns även en tredje man åtalad i målet, en man i 40-årsåldern från Gävletrakten. Han är misstänkt för medhjälp till grovt tagande av muta alternativt grovt osant intygande. Åklagaren yrkade att mannen från Gävletrakten ska dömas till ett fängelsestraff på ett år.

Det är 40 personer som ska ha fått sina jägarbevis utan att ens behöva dyka upp vid skjutbanan. Provledarna har, enligt chefsåklagare Alf Johansson, ha fuskat med intygen och ändå skrivit att de varit på plats och klarat av både teori- och skjutprov. Intyg som personerna använder när de söker vapenlicens, vilket flera av de som har erkänt givandet av mutan redan ska ha fått.

En av provledarna är den som har skrivit under jägarbevisen och finns registrerad hos Naturvårdsverket för alla jägarbevis som har godkänts. Det är han som erkänner det omfattande fusket. Den andra tilltalade mannen blev provledare först 2017. Han menar att det är först då han blev involverad i fusk med jägarbevis och att han endast har fuskat med fyra intyg.

Dom meddelas torsdagen den 12 december.

Advokat Karoliina Ikonen håller inte med chefsåklagare Alf Johansson.
Advokat Karoliina Ikonen håller inte med chefsåklagare Alf Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!