Protokoll avslöjar tvisten om biogasen

Redan för två år sedan visste Luleå kommun att LLT inte skulle nyttja biogas i den utsträckning som planerats. Det visar ett protokoll från stadsbyggnadsnämndens möte i juni 2015.

Soppatorsk. Det kostar LLT pengar att köra på biogas jämfört med diesel. Därför köper inte bolaget in fler gasbussar, enligt vd Karl-Johan Gramner.

Soppatorsk. Det kostar LLT pengar att köra på biogas jämfört med diesel. Därför köper inte bolaget in fler gasbussar, enligt vd Karl-Johan Gramner.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2017-03-10 15:03

Där noteras att man gjort en felskrivning i handlingarna till mötet, där affärsplanen för biogasverksamheten klubbades.

Stadsbyggnadsförvaltningen och ledningen för det kommunala bussbolaget Luleå lokaltrafik (LLT) kom inte överens om priset för biogasen, vilket man glömt att ändra i en rubricering. I stället för "Avtal finns..." skulle det stått "Avtal är under upprättande...".

I affärsplanen slog kommunen nämligen fast att priset för biogasen skulle följa dieselpriset, vilket LLT motsatte sig.

LLT:s vd Karl-Johan Gramner bekräftar händelseförloppet.

– Vi ville att det skulle vara kostnadsneutralt och det blir det inte då, sett till kostnad per kilometer. Det gick inte att få ihop med den affärsmodell som stadsbyggnadsförvaltningen tagit fram. Så vi kom inte överens i ett första skede, säger han.

Läs mer: LLT köper dieselbussar – trots jättesatsning på gas

I exempelvis Boden har man korrigerat priset så att bussbolaget inte drabbas negativt. Avtalet skrevs dock under senare.

– Vi hittade en nivå som vi blev överens om. Men det blev inte kostnadsneutralt och drabbade alltså vår ekonomi. Det är en av anledningarna till att vi inte köper in fler biogasbussar, säger Gramner.

LLT har i dag åtta bussar som drivs med biogas. Trots att kommunens kalkyl bygger på att LLT ska ha 15 gasbussar köpte LLT nyligen in 15 dieselbussar.

– Gasbussar är dyrare i inköp, de kräver särskilda tankplatser och de är dyrare i drift, både när det gäller förbrukning och priset för bränslet, säger Gramner.

Enligt uppgifter fick ledningen för LLT inte vara delaktiga när riktlinjerna för affärsplanen drogs upp.

– Jag vet inte exakt hur det var. Vi hade ett vd-byte samtidigt och det kan ha påverkat så att missen gjordes hos oss. Eller så tänkte man inte på det, säger Gramner.

Luleå kommun håller nu på att ta fram en ny affärsplan för biogasverksamheten. Målet är att den ska beslutas innan sommaren. LLT är inte delaktiga i den processen heller.

– Vi har i stället vänt oss mot ägarna. Det innebär extra kostnader att köra fossilfritt och vill man att vi ska köra på dessa bränslen så måste vi också få finansiering för det, säger Karl-Johan Gramner.

Luleå kommun avser att bredda verksamheten i den nya affärsplanen, enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericson (S).

– Det ska vara möjligt för större avtalskunder som LLT att få rabatt. Men vi står inte och faller med LLT. Vi behöver titta på andra lösningar och involvera fler aktörer. Vi har en avsiktsförklaring om ett samarbete med Boden som kan bli aktuellt. Vad vill Piteå? Region Norrbotten, renhållningen och länstrafiken är andra som vi vill undersöka intresset hos, säger hon.

Läs mer: Luleås matavfall kan bli biogas

Det är i dagsläget stora frågetecken kring marknaden för biogas. Antalet tankstationer är få. I Luleå finns bara LLT:s tankstation. Närmaste tankstation för privatbilister finns i Boden. Kommunen planerar att bygga en tankstation för allmänheten men något politiskt beslut är inte taget.

Luleå kommun har satsat drygt 50 miljoner på att bygga om anläggningen vid Uddebo så att man kan producera biogas.

– Det ekonomiska utmaningen framåt handlar om att få fler kunder. Om vi inte lyckas sälja tillräckligt mycket gas så får vi inte ihop ekonomin. Det är alltså de tidigare gjorda investeringarna som påverkar priset, säger Lenita Ericson.

0920-263017

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om