Protester mot Nursultan i Nur-Sultan

Tiotals människor har gripits i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan sedan de demonstrerat mot den tidigare presidenten Nursultan Nazarbajev.

Staden, som fram till nyligen hette Astana, har namngetts efter den forne diktatorn, som fortsätter att vara en dominerande politisk kraft.

21 september 2019 20:03

Även i det centralasiatiska landets största stad Almaty har demonstrationer mot Nazarbajev och regimen genomförts. Enligt inrikesdepartementet har 57 personer gripits i de båda städerna för att ha genomfört ej tillståndsgivna protester.

I staden Sjymkent har minst 20 personer förts bort av polisen, rapporterar Radio Free Europe.

Lördagens protester arrangerades av det sekulära oppositionspartiet Kazakstans demokratiska val, som terrorstämplats av regimen.

Inför demonstrationerna dömdes omkring 50 personer till uppåt 15 dagars fängelsestraff, enligt människorättsorganisationer skriver nyhetsbyrån AFP.

Nursultan Nazarbajev lämnade sin post i mars, men är fortfarande ordförande i det styrande partiet. Hans handplockade efterträdare Kazymzjomart Tokajev vann presidentvalet i juni, men omständigheterna kring valet har kritiserats hårt av bland andra Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Norman/TT