Protest skapar kaos på Hongkongs flygplats

Tumult bröt ut mellan kravallpolis och demonstranter på Hongkongs internationella flygplats och för andra dagen i rad stoppades flygningar.

USA:s president Donald Trump twittrar om att Kina skickar trupper till gränsen mot Hongkong.

13 augusti 2019 01:02

Flygtrafiken på Hongkongs flygplats lamslogs på tisdagen när demokratiaktivister rent fysiskt hindrade resenärer från att nå sina gater. Hundratals flyg ställdes in.

Tidigare har Hongkongpolisen hållit en låg profil på flygplatsen, men på kvällen blev det tumult sedan hårdföra aktivister vänt sig mot två män som de anklagade för att vara spioner utsända av Peking eller polisinfiltratörer. En av männen hölls kvar i ett par timmar innan han leddes bort till en väntande ambulans. Kravallpolis använde pepparsprej och batonger för att bana väg för ambulansen.

Polisen drog sig senare tillbaka och tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid hade de flesta demonstranter lämnat flygplatsen.

Trump om trupper

Många har uttryckt farhågor för att Kina ska ingripa för att stoppa protesterna i Hongkong. USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att den amerikanska underrättelsetjänsten upplyst honom om att Kina flyttar militära styrkor till gränsen mot Hongkong. Det var oklart om han talade om de trupprörelser vid gränsen som redan har rapporterats i kinesiska medier eller om det var nya uppgifter.

Trump sade tidigare till journalister att läget i Hongkong är besvärligt och att han hoppas att det får en lösning utan att någon kommer till skada.

Lam oroad

Demonstranternas ilska har växt efter polisens hårda ingripande under helgens gatuprotester.

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att hon är oroad över att protesterna i Hongkong den senaste veckan har nått en punkt där det inte längre finns någon återvändo.

Våld, oavsett om det är användande av våld eller överseende med våld, kommer att pressa Hongkong mot en väg utan återvändo. Det kommer att kasta in Hongkong i en mycket oroande och farlig situation, sade hon under en presskonferens.

Lam pressades av journalister som flera gånger avbröt henne, men duckade frågor om hon var trängd av Peking eller om hon fullt ut kunde skrota det pausade lagförslaget om att kunna utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Hon försvarade också polisens insatser och sade att polisen står inför extremt svåra omständigheter.

Tänk efter en minut, titta på vår stad, vårt hem. Vill ni verkligen se den tryckas ut i en avgrund, sade hon.

Protesterna fortsätter

FN:s människorättschef Michelle Bachelet vill se en snabb och oberoende utredning av våldet i Hongkong i helgen, meddelar hennes talesperson Rupert Colvill.

Peking svarar med att anklaga Bachelet för att blanda sig i Kinas inre angelägenheter. I ett uttalande från Kinas FN-delegation i Genève sägs att hon "skickar fel signaler till våldsamma brottslingar". Demonstranterna i Hongkong "har förstört allmän egendom, paralyserat flygplatsen, blockerat allmänna färdmedel och använt livsfarliga vapen", heter det i uttalandet, som ger Hongkongpolisen fullt stöd.

Protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Regeringen har lagt förslaget på hyllan men demonstranternas krav på ökad demokrati har tilltagit. Bland annat kräver de att ledaren Carrie Lam avgår.

Fakta: Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Under de senaste dagarna har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummikulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters